Sosyal Demokrat parti ve Yeşiller partisinin koalisyonu tarafından alınan kararda, bisiklet, kıyafet, ayakkabı gibi tüketim ürünlerinin tamir edilmesi durumunda vatandaşların vergi indiriminden faydalanabilmesi planlanıyor. Ülkedeki tamir işlerinden alınan katma değer vergisi yüzde 25’ten yüzde 12’ye düşürülerek vatandaşlar yeni ürün almak yerine, eskisini tamir ettirmeye yönlendiriliyor.

 
İsveç Parlamentosu’nda görüşülen bir başka konu da, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, fırın gibi büyük cihazların tamir ettirilmesi durumunda vatandaşlara, tamir ücretinin yarısı oranında vergi iadesi uygulanması. İsveçliler halihazırda, temizlik ve tamir gibi paralı ev işleri yaptırdıklarında, ödedikleri ücretin yarısını, yıllık gelir vergisinden düşebiliyor.

Tamire Teşvik, Göçmenlere İş

Ülkenin Mali Piyasalar ve Tüketici İlişkileri Bakanı Per Bolund, “Bence İsveç’te şu anda bir değişim yaşanıyor. Halk, elimizdeki ürünleri daha uzun süre kullanarak malzeme tüketimini azaltabileceğimiz konusunda bilinçleniyor. Bu vergi indirimleri ile birlikte tamirat maliyetlerini düşürerek, sahip olunan ürünleri tamir ettirmeyi daha mantıklı bir karar haline getirebileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Bolund ayrıca vergi indirimleri ile canlanacak olan tamirat endüstrisinin, ülkedeki göçmenler için de yeni iş imkanları oluşturacağını ifade etti.



Diğer Ülkelerde Tamir Kültürü

Fransa: Tamir konusu İsveç dışında pek çok başka ülkede de önem kazanmaya başlıyor. 2015 yılında Fransa’da alınan bir kararla birlikte planlanmış eskitme suç olarak kabul edilirken, tüm üreticilerin müşterilerine iki yıl boyunca ücretsiz tamir ve yedek parça sağlaması zorunlu hale getirildi.

Japonya: Bazı ülkelerde ise tamir bir kültür, hatta bir sanat haline gelmiş durumda. Japonya’da yüzyıllardır uygulanan ‘kintsugi‘ adlı sanat, kırılan seramik ürünlerinin altın yaldızlı bir malzeme ile birleştirilmesine dayanıyor. Böylece kırılan ürün çöpe atılmak yerine, daha değerli ve daha dayanıklı bir hale getiriliyor.

Hindistan: Hindistan’da ‘jugaad‘ adı verilen akım ise günlük kullanım malzemelerini çöpe atmak yerine onları yeni amaçlarla kullanma fikrini savunuyor. Böylece, orijinal üretim amacına göre kullanılamaz hale gelen ürünler, farklı alanlarda hizmet vermeye devam ediyor.

Türkiye: Ülkemizde de ‘kırkyama‘ adı verilen tekstil ürünleri, zamanında ihtiyaç sebebiyle ortaya çıkmış olsa da günümüzde estetik değeri sebebiyle de satın alınıyor ve kullanılıyor. Bu ürünler, elde kalan küçük kumaş parçalarını değerlendirerek çöpe atılmaktan kurtarılmasını sağlıyor. Farklı desenlerin uyumu ise göze hoş gelen bir görüntü oluşturuyor.

Hollanda: Hollanda’da tamir kültürü ise ‘Repair Café Foundation‘ (Tamir Kafe Derneği) ile özellikle son yıllarda popüler hale geldi. Tamir kafelerde bölge halkından kişiler ayda bir kez kafeye gelerek birkaç saatliğine tamir hizmeti veriyor. Böylece yırtılan kıyafetlerinizi ya da kırık lambalarınızı komşularınıza tamir ettirebiliyorsunuz. Amsterdam’da başlayan bu hareket daha sonra yeni tamir kafelerle birlikte 29 ülkeye yayıldı.

İrlanda: Son olarak, İrlanda’nın tamir kültürüne katkısı ise yeni bir ürünle oldu. Jane Ni Dhulchaointigh tarafından geliştirilen Sugru adlı oyun hamuruna benzeyen yapışkan ürün, her türlü şekle girebiliyor ve pek çok eşyanın tamirinde kullanılabiliyor. Ni Dhulchaointigh “Herkesin oynamak isteyeceği, eğlenceli bir ürün geliştirmek istedim. Böylece insanlar daha fazla tamir yapmak isteyecek” diyor.

Dünyahalleri.com
Editör: İsveç Gündemi