İngiltere gibi şimdilerde İsveç de basılı parayı daha az kullanmaya doğru ilerliyor. İsveç, dünyanın ilk nakitsiz toplumu olma yolunda önemli adımlar atmaya başladı.

İsveç’te artık kiliseler bile bağış olarak parayı kabul etmiyor. Bir şeker almak için gittiğiniz bakkalda bile kartla ya da banka ID’si üzerinden alışveriş yapabiliyorsunuz. Sokakta seyyar satıcılar bile ödemelerinizi telefonla yapabilmenizi sağlayan bir mobil sistem üzerinden satış yapıyor. Hatta sokakta para dilenenler bile internet hesapları üzerinden dileniyor.

İsveç Merkez Bankası’nın verilerine göre İsveç’te nakit ödemelerin değeri şu anda yüzde 2. Bu oranın 2020 yılında ise yüzde 0.5’e kadar düşmesi bekleniyor.
Şaşırtıcı bir diğer bilgi ise İsveç’te bulunan 1600 banka şubesinin 900’ü artık nakit bulundurmuyor. Bu ATM’lerdeki İsveç kronu dolaşımı 7 yılda 106 binden 80 bine düştü.

Stocholm Kraliyet Enstitüsününde çalışan bir uzmana göre “İsveç 5 yıl içinde nakitsiz bir toplum olacak”. Kimi uzmanlar basılı para kullanımının bir süre devam edeceğini ifade ederken, kimileri de bu uygulamaya bir an önce geçilmesi gerektiğini düşünüyor.

Nakitin alışverişte kullanılmaması durumuna karşı çıkanlar da var. Eğitimciler bu durumun gençlerin ekonomik yetilerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor. Ayrıca ülkede yaşayan yaşlı vatandaşlar da durumdan rahatsız. Çünkü çoğu nakitsiz sisteme adapte olma konusunda zorlanıyor.

Editör: İsveç Gündemi