İsveç Uygur Maarip Derneği'nin çatısı altında bulunan Teklimakam İslam Kültür Derneği tarafından yapılan açılışa, İsveç Diyanet Vakfı Müşaviri Mehmet Fatih Karaca, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsveç Başkanı Özer Eken, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Rafet Candemir, Takva Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Hamurcu, Riknkeby İslam Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yalçın ,Tensta İslam Külütür Derneği Başkanı İlyas Aceralp, Rikeby Camii Diyanet Görevlisi Veysel Kılıç, Tensta Camii Diyanet Görevlisi Yusuf Aydın, Stockholm Camii Görevlisi Mahmud Halfi, Finlandiya Uygur Kültür Merkezi Temsilcisi Tahir Hacı, İsveç İslam Dernekleri Birliği Başkanı Mohammed Hassimi, Vestros Kazak İslam Federasyonu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

Açılış Rikeby Camii Diyanet görevlisi Veysel Kılıç'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.


Açılış konuşmasını yapan Teklimakam İslam Kültür Derneği Başkanı Faruk Sadık, merkezin açılışı ile birlikte, 12 Kasım 1933'te kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti ve 12 Kasım 1944'te kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin de kuruluşunu kutladıklarını belirtti. 


Sadık, "Bugün Türk dünyası tarihi açısından çok büyük öneme sahip bir gün. Bugün, 12 Kasım 1933'te Kaşgar'da ilan edilen Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'mizin 83'üncü yıl dönümü ve 12 Kasım 1944 Gulca'da kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti'mizin de 72'nci yıl dönümüdür. Yirminci yüzyılda atalarımızın Doğu Türkistan için mübarek kanlarını ve aziz canlarını feda ederek eşsiz kahramanlık ve fedakarlık örnekleri gösterdikleri kutsal bir gündür. Bugün, sadece Doğu Türkistan için değil tüm Türk dünyası için önemli bir gündür. Tarihimizin bu önemli gününde Satuk Buğra Han Kültür ve Eğitim Merkezi'nin açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

İsveç Diyanet Vakfı Müşaviri Mehmet Fatih Karaca da konuşmasında, Türk İslam medeniyetinin, her yerde gururla anlatacağı birçok eserinin bulunduğunu hatırlatarak, "En taze örnek dün Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı Belarus'ta bulunan Minsk Camisi. Yüzyılı aşkın bir süre önce yıkılmış bir cami, çok şükür Diyanet Vakfımız tarafından aslına uygun bir şekilde inşa edildi ve oradaki Müslüman kardeşlerimizin hizmetine sunuldu." dedi.

Karaca, kültür eğitim merkezinin hayırlı olmasını dileyerek tüm Müslümanların birlik ve beraberliğinin güçlenmesine vesile olması temennisinde bulundu.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsveç Başkanı Özer Eken de son günlerde UETD'nin İsveç'teki faaliyetlerinin engellendiğini belirterek, "Bu zorlu süreçte bize her türlü desteği veren Uygur kardeşlerime destek için biz de bugün buradayız. İnşallah Stockholm'de açılan bu müessese hayırlara vesile olur." şeklinde konuştu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Rafet Candemir ve Takva Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Hamurcu'da birer konuşma yaparak, ''Hayırlı olsun'' dileklerini iletti.
Açılış sonrası, misafirlere Uygur pilavı ve pidesi ikram edildi. Programın sonunda ise Doğu Türkistan bayrağının bulunduğu bir pasta kesilerek misafirlere dağıtıldı.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi