Markalari ile bilinen  İsveç, mutfağını süsleyen yiyecekler.

Ancak sadece köftelerinden ibaret değil bu mutfak, diğer İskandinav ülkeleri gibi bolca deniz ürünü, kızılcık reçeli ve hamur işi içeriyor. 

Pizza, kebab olmazsa olmazı ama İsveçlilerin geleneksel yemekleri uzun yıllardır sofraları süslüyor.

Yine de biz köfteleriyle başlayalım...

1. Köttbullar

Köttbullar

Bu köfte, İsveç'te anne köftesi olarak biliniyor. Kimileri, köftenin içine ızgara soğan eklerken, kimileri soğanı ayrıca servis ediyor. Kıyma ise yağlı tercih ediliyor. Genellikle et suyu ve kremayla sos yapılarak servis ediliyor. Köftenin içine koyulan ekmek kırıntıları ise, köftenin sosuyla birlikte şişerek köfteye yumuşaklık veriyor.

2. Gravlax

Gravlax

Dereotuyla marine edilmiş çiğ somon, genellikle başlangıç yemeği olarak tüketiliyor. Diğer baharatlarla da marine edilen çiğ somon, oda sıcaklığında 1-2 saat, buzlukta 24-48 saat bekletildikten sonra tüketmeye hazır hale geliyor. Hardal sosla birlikte tüketiliyor.

3. Toast Skagen

Toast Skagen

Karides ve balık sote edilip mayonez ve hardalla karıştırılıyo ve ekmeğin üstüne sürmelik harika bir harç haline geliyor. Danimarka'nın kuzeyinde keşfedilmiş. İsveç'in de yerel tatları arasında.

4. Kroppkakor

Kroppkakor

Patates dolması ve içli köfte arasında bir yemek aslında. İçine koyulan köfte de klasik İsveç köftesi. Patates önce püre haline getiriliyor, sonra içi kıymayla doldurulup kapatılıyor. Tereyağında kızartılıp tüketiliyor. Çok farklı tarzlarda da  pişirme yöntemleri var. Genellikle kızılcık reçeliyle servis ediliyor.

5. Raggmunk

Raggmunk

Patatesle yapılan bir krep diyebiliriz bu yemek için. İçine rende soğan da koyulabiliyor. Tereyağında kızartıp, domuz pastırması ve kızılcık reçeliyle sabah kahvaltılarında tüketiyorlar.

6. Nässelsoppa

Nässelsoppa

İsveç'te bahar aylarında yapılan ısırgan çorbası. Hatta ısırgan otlarını ormandan toplayıp bu vitamin dolu çorbayı hazırlıyorlar.

7. Nyponsoppa

Nyponsoppa

Tatlı bir kuşburnu çorbası. Bu çorbanın popüler olmasının iki sebebi var. Birincisi, yıllar önce İsveçliler yoksulluktan kaçabilmek için Amerika'ya göç etmiş ve kuşburnu daha ucuz ve daha ulaşılabilir hale gelmiş. İkincisi ise çok zengin bir vitamin kaynağı olmasından dolayı ailelerin özellikle çocuklarına pişirmesiyle de popüler olmuş. Şekerle pişiriliyor, krema ve hindistan cevizli kurabiyelerle servis ediliyor.

8. Princesstårta

Princesstårta

Uzun bir geçmişi olan bu pasta, ilk olarak 1948 yılında yapılmış. Adının prenses keki olmasının sebebi ise, İsveç prenseslerinin bu pastaya hayran olmasıymış. 

Yeşil marzipan tabaka kullanılarak yapılan bu pasta, tabanında meyve dolgusu, kekinin üzerinde de muhallebi tabakası içeriyor. En iyilerinin ev yapımı değil, fırınlarda olduğu biliniyor.

9. Semlor

Semlor

Bu İsveç çöreklerinin geçmişi bir hayli renkli. İsveç Kralı Adolf Fredrik 1771'de, sıcak sütte ıslatılmış olan bu kremalı çöreklerden 14'ünü tükettikten sonra ölmüş. Bu çörekler bol badem ezmesi ve krema içeriyor. Tüketirken de sıcak süte batırılıyor.

10. Snaps ve glögg

Snaps ve glögg

Muhtemelen soğuk havanın etkisiyle baharatlı ve sıcak içkiler tercih ediliyor. Patatesin damıtılmasıyla elde edilen içkiye akevit deniyor. Akevit çok çeşitli baharatlarla birleştiriliyor ve öyle tüketiliyor. Pelin otu, kimyon, sarı kantaron, bataklık mersini ve kuş üzümüyle karıştırılan içkilere snaps deniyor. Genellikle ringa balığı yanında snaps içkisi ikram ediliyor. 

Glögg ise kaynatılmış veya içime hazırlanmak üzere ısıltılmış ve şekerle tatlandırılmış bir kırmızı şarap çeşidi.

11. Västerbottensostpaj

Västerbottensostpaj

Bir peynir yemeği olan västerbottensostpaj, İsveç festivalleri için bir klasik haline gelmiş. Västerbotten, Kuzey İsveç'teki bir yer olup, bu yemekte kullanılan peynirin üretiminin yapıldığı yer. Sıcak patates ya da salatayla servis ediliyor.

12. Kräftor med dill

Kräftor med dill

Yaz sonunda İsveç'te kerevit partileri veriliyor. Kerevit İsveç için ulusal bir lezzet ve partilerle bunu kutluyorlar. Aşırı avlanmadan dolayı 1900'lerden beri kerevit için avlanma sınırları bulunuyor. Kereviti dereotuyla birlikte haşlayıp tüketiyorlar.

13. Hjortkött med björnbär

Hjortkött med björnbär

Böğürtlenli geyik eti de klasikler arasında yer alıyor. İsveç'in kuzeyinde bolca geyik çiftliği bulunuyor. Dolayısıyla geyik eti de yaygın tüketilen etler arasında. Geyik etini genellikle orta veya az pişiriyorlar. Böğürtlen sosla servis ediliyor.

14. Janssons frestelse

Janssons frestelse

Patates, krema ve ançüezle yapılan bu güveç çeşidi, 1900'lerin başında İsveçli opera şarkıcısı Pelle Janzon tarafından keşfedilmiş. İlk tarif ise 1940'ta yayınlanmış. Daha çok Noel yemeklerinde tüketiliyor.

15. Saffransbullar

Saffransbullar

Tatlı mayayla yapılan bu çörekler safran ve kuru üzümlerle hazırlanıp pişiriliyor. Sadece Noel zamanı safranlı olanları bulabiliyorsunuz. Ancak, safran içermeyen tatlı maya çörekleri İsveç'te yıl boyunca bulunabiliyor.

Editör: İsveç Gündemi