Türkiye'nin Myanmar Büyükelçiliğinin de aralarında bulunduğu 14 ülkenin diplomatik temsilciliği, Arakan eyaletinde insani dramla karşı karşıya kalan Rohingyalara (Arakan Müslümanları) yardım ulaştırmak için bir araya geldi.
Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç ve ABD Büyükelçiliği tarafından yayımlanan ortak bildiride, Arakan'da yaşanan insani krize ilişkin duyulan endişe dile getirildi.

Yetersiz beslenen çocuklar dahil binlerce kişiye yaklaşık iki aydır insani yardım ulaştırılamadığının kaydedildiği bildiride, "Gecikmelerden endişe ediyoruz ve Myanmar hükümetinden, engellerin kaldırılmasını istiyoruz." denildi.

Arakan halkının mağdur durumda bırakıldığının vurgulandığı bildiride, bölgeye yardım yapılmasına izin vererek, hükümetin sadece ciddi insani ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamayacağı, aynı zamanda bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması için yeniden güven tesis etmeye başlayacağı bildirildi.

Bildiride, insani yardım teşkilatlarının kriz yaşanan yerlerdeki temel insani ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla bölgeye tam giriş hakkı elde etmesinin Myanmar hükümetinin yaşanan insani krizle başa çıkması için hayati önemde olduğu vurgulandı.
Editör: İsveç Gündemi