24 Kasım 2015'te Hatay semalarında Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle kopan Türkiye ve Rusya ilişkileri, bugün yeniden inşa edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiriyor. Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, St. Petersburg kentine gitmek üzere saat 10.00'da Ankara'dan havalandı.
HAKAN FİDAN DA GİDİYOR

Erdoğan'la birlikte Rusya'ya gidenler arasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tarım Bakanı Faruk Çelik, Enerji Bakanı Berat Albayrak da var. Heyette en çok dikkat çeken isim ise, MİT Müsteşarı Hakan Fidan.

Rusya lideri Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 13.00'te tarihi Konstantin Sarayı'nda baş başa görüşecek. İki isim, son olarak 15 Kasım 2015'te Antalya'da yüz yüze görüşmüştü. Liderler, saat 14.00'da yapılacak heyetlerarası çalışma yemeğinin ardından 16.00'da ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Putin ve Erdoğan, saat 17.00'da ise Rus ve Türk işadamları ile biraraya gelecek. Türk heyeti içerisinde işadamları da var. 10 kadar Türk işadamı ile gideceği bilgisini dün paylaşan Erdoğan, 10 Rus girişimci işadamının da orada olacağını aktardı.

MASADAKİ DOSYALAR

Peki masada hangi başlıklar var? Vizelerin kaldırılması, charter seferlerinin yeniden başlaması, Türkiye’den gelen tarım ürünleri ve yaş meyve sebzeye ilişkin kısıtlamaların kaldırılması, Türk iş adamlarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ile enerji ve ulaştırma konuları, liderler tarafından çözülecek. Türk Akımı başta olmak üzere enerji konuları da masaya yatırılacak.  

Bir başka önemli başlık ise, Suriye. İç savaşın beşinci yılını doldurduğu ülkede en güçlü aktör konumundaki Rusya'nın Türkiye ile varacağı bir anlaşma, bölgedeki dengeleri değiştirebilir. Ortadoğu'daki sorunlar ve Yukarı Karabağ da görüşmede gündeme gelecek.
Editör: İsveç Gündemi