Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, ülkenin önde gelen gazetelerinden Politiken'e yaptığı açıklamada, Google, Apple, Microsoft ve IBM gibi çok uluslu teknoloji şirketlerinin ekonomik büyüklüğünün, Danimarka'nın büyükelçiliği bulunan birçok ülkenin ekonomisinden daha büyük olduğunu belirterek, ülkesinin dünyada bir ilk olarak Dijital İşler Büyükelçisi atayacağını duyurdu.


Çok uluslu teknoloji şirketlerin ekonomik büyüklüğüne ve halkın günlük yaşamındaki etkisine dikkati çeken Samuelsen, "Diğer ülkelerle ilişkilerimizle ilgili düşüncelerimiz değişmedi ama bizim günlük yaşamımıza etki eden şirketlerin bazılarıyla da yakın ilişkiler içinde olmalıyız. Bu tür şirketler yeni birer ülke konumundalar, bu yüzden bağlantıda olmak durumundayız" dedi.

SİLİKON VADİSİ'NE BÜRO AÇACAK MI?

Yeni atanacak dijital işlerden sorumlu büyükelçinin ilk etapta başkent Kopenhag'daki Dışişleri Bakanlığı binasında ikamet edeceği kaydedilirken, gelecekte Danimarka'nın, dünyanın teknoloji merkezi ABD'deki Silikon Vadisi'nde bir ofis açıp açmayacağı hakkında bilgi verilmedi.

Bu arada sosyal medya platformu Facebook'tan geçen hafta yapılan açıklamada, şirketin ABD dışındaki üçüncü veri merkezinin Danimarka'nın Odense kentinde inşa edileceği duyurulmuştu. Facebook'un Odense'deki yatırımının maliyeti ise henüz açıklanmadı.

Teknoloji devi Apple'ın da Danimarka'nın Viborg kentinde halen devam eden veri merkezi inşaatı bulunuyor. Apple'ın ülkedeki yatırımının yaklaşık 1 milyar doları bulması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi