Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vizenin kalkmasıyla tüm Schengen bölgesindeki ülkelerin tamamına sadece pasaportlarını göstererek girebilecek. Bunun yanında düzenlemeye başladığımız biyometrik kimlikle pasaporta bile gerek duymadan ilgili ülkelere gitme imkanı bulacaklar" dedi.

Bozkır, Şehitkamil Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci ve Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı"nda, son dönemlerde yaşanan terör olaylarında hayatlarını kaybedenlere başsağlığı dileyerek alçak saldırıları gerçekleştirenlerin amaçlarına ulaşamayacağını söyledi.

"İlk uygarlıkların doğup geliştiği bölge"de kurulan Gaziantep'in insanlığın ortak değerlerini de buluşturduğuna işaret eden Bozkır, Türkiye'nin tarihten bu yana bugün Suriyeliler konusunda olduğu gibi yaşanan dramlara sessiz kalamadığını dile getirdi.

"DÜNYA İBRET ALACAĞI MESELELERLE KARŞI KARŞIYA"

Gaziantep'in bu konuda önemli bir misyon üstlendiğini anlatan Bozkır, şöyle devam etti:

"Bugün yaşadığımız yıllar ileride iftihar konusu olacak. Bakın dünya, ibret alacağı meselelerle karşı karşıya. Gaziantep'te 700 bin Suriyeli misafirimizi ağırlarken, bir tek Türk vatandaşı da çıkıp, 'Bunlarla niye ekmeğimi, işimi paylaşıyorum' demediği bir ortam yaşıyoruz. Tarih bunu hep hatırlayacak. Biz bunları yaparken dünyanın farklı ülkelerinde gördüğümüz manzaralar da tarihe kaydedilecek. 700-800 kişi için referandum yapan ülkeleri görüyoruz. Bunun yanında ülkelerini misafirlere açarken insanlığa yakışmayacak davranışlar da var. Üzerlerindeki paraları kıymetli eşyaları ihalede satıp ülkenin masrafını karşılayanlar var. Bu insanları savaş esiri gibi ortalıkta dolaştıran, atlı polisleri çerçevelediği ortamlarla esir kampına götürür gibi manzaralara da şahit oluyoruz. Bu konuda sizlerin yaptığı insanlık, kardeşlik, onurlu davranış tarihin her döneminde yer alacak."

"TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARI VAR"

AB üyeliği konusunda Türkiye'nin önemli günler yaşadığına işaret eden Bozkır, "(Türkiye-AB ilişkileri) Bu süre uzun gibi görülse de '50 yıldır niye bu işin içindeyiz, ne gerek var' diyenler de olabilir. Aile ilişkileri dışındaki tüm ilişkilerde esas olan ortak çıkarlardır. Çıkar olduğu sürece ilişki sürer, çıkarlar bittiği zaman belki devam etmeyebilir. Türkiye'nin bu ilişkileri sürdürmesinde çıkarları vardır. Mesela 2000 yılından beri aşağı yukarı 2 bin yasa çıkarıldı. Bugün demokraside, hukuk devleti olunmasında bu yasaların önemli katkısı olmuştur. Bugün insanlar, markete gittiğinde 'içinde şu var mı yok mu' diye inceler konuma gelmiştir. 'Havam suyum neden daha temiz değil' demeye başlamıştır. Bunlar ülkemizin geleceğe güvenle bakmasının ve daha iyi günlere ulaştığımızın habercisidir" değerlendirmesinde bulundu.

SCHENGEN VİZESİ

Türk vatandaşlarının bu yıl vize uygulamasından muaf tutulması için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Bozkır, Türkiye'nin 36 yıldır hiç hak etmediği bir uygulamayla karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Başmüzakereci Bozkır, şöyle konuştu:

"1980 askeri darbesinin bize bıraktığı kötü yadigarlardan birisidir. İşini geliştirmiş, binlerce insan çalıştıran bir iş adamının vize alma mecburiyeti belki de hayatının en kötü dönemleri olmuştur. Gençlerimiz, eğitim imkanı bulduğu zaman sırf vize alamadığı için fırsatı kaçırdığı dönemler oldu. İş adamlarımız, iş dünyasında kendini geliştirmek, yeni iş alanları oluşturmak için sırf vize alamadığı için adımları atamadığı dönemleri de gördü. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vizenin kalkmasıyla tüm Schengen bölgesindeki ülkelerin tamamına sadece pasaportlarını göstererek girebilecek. Bunun yanında düzenlemeye başladığımız biyometrik kimlikle pasaporta bile gerek duymadan ilgili ülkelere gitme imkanı bulacaklar."

AB imkanlarının oldukça fazla olduğunu anlatan Bozkır, Türkiye'nin bugüne kadar 4,7 milyar avroluk kaynak kullandığını, 2020 yılına kadar da 4,5 milyar avronun kullanılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti milletvekilleri Abdulkadir Yüksel ile Nejat Koçer'in de hazır bulunduğu toplantıda, sivil toplum örgütü temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini dile getirdiler.
Editör: İsveç Gündemi