Makedonya’da siyasi partilerin daha önce vardığı anlaşma gereği, 11 Aralık’ta yapılması planlanan erken genel seçim öncesinde meclis feshedildi.

Makedonya Meclisi’nde akşam saatlerinde yapılan oturumda, meclisin feshedilmesi kararı oylandı. Oturuma katılan milletvekillerinin çoğunluğunun oylarıyla meclisin feshedilmesine karar verildi.

Meclisin feshedilmesi önerisi, muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nden (SDSM) gelirken, SDSM bu kararın ülkedeki siyasi krizin çözümüne ilişkin imzalanan Prjino Anlaşması doğrultusunda ve krizin çözümüne yönelik olduğunu bildirdi.

Meclis oturumunda konuşan iktidardaki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Meclis Grubu Koordinatörü İlija Dimovski, meclisin yeni üyelerine ülkeyi inşa etmeye ve korumaya devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Seçime kadarki 50 günlük sürenin kilit öneme sahip olduğuna işaret eden Dimovski, bunun yalnızca Makedonya’nın istikrara adım atması halinde gerçekleşeceğini, aksi takdirde eski Yugoslavya’daki Devlet Güvenlik Teşkilatına (UDBA) ait yapıların ülkeyi şüpheli yollara çekeceğini ileri sürdü.

Meclis Başkan Yardımcısı ve SDSM milletvekili Renata Deskoska da 11 Aralık’ta yapılacak seçimlerin özgür, adil ve demokratik olması gerektiğini ifade ederek, ülkedeki “suçun” sonlanması gerektiğini vurguladı.

İktidar ortağı Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Milletvekili Rafiz Aliti ise Makedonya’nın artık başka bir vizyona ihtiyacı olduğunu savunarak, “Sorun çok. Vatandaşlar Makedonya’nın NATO ve AB parçası olmayı istiyor.” diye konuştu.

Öte yandan, meclisin feshedilmesi kararı öncesinde milletvekilleri oy çokluğuyla 2017 bütçesini de onayladı. Bütçenin onaylanması, meclisin feshedilmesi kararının görüşülmesi için iktidardaki VMRO-DPMNE tarafından “ön koşul” olarak gösterilmişti.

MAKEDONYA’DAKİ SİYASİ KRİZ

Makedonya’da 2010’dan beri devam eden hükümet-muhalefet krizi, geçen yıl mayıs ayında Kumanova’daki silahlı çatışmayla farklı bir boyut kazanmıştı. 8 emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından dönemin İçişleri Bakanı Gordana Jankulovska, Ulaşım ve İletişim Bakanı Mile Janakieski ile Güvenlik ve İstihbarat Kurumu Müdürü Saso Mijalkov istifa etmişti.

Ülkedeki siyasi krizi sonlandırmak üzere harekete geçen AB Komiseri Johannes Hahn, geçen haziran ayında ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, 24 Nisan 2016’da erken seçime gidilmesi konusunda mutabakat sağlarken, taraflar arasında geçen yılın temmuz ayında Prjino Antlaşması imzalanmıştı.

Makedonya Meclisi, 24 Nisan’da yapılması öngörülen erken seçimlerin önce 5 Haziran’a ardından da başka bir tarihe ertelenmesi kararı alarak ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşmesine neden olmuştu.

Editör: İsveç Gündemi