AB tarafından 3. ülkelere uygulanan 'vize serbestisi'nin bazı durumlarda askıya alınmasına yönetmelik değişiyor. Avrupa Parlamentosu (AP) daha önce rapor halinde olan değişiklik yapma talebini kabul etti.
AB İLE İŞBİRLİĞİNDE AKSAMA OLURSA 'SERBESTİ' İPTAL

Buna göre; 3. ülke konumundaki bir ülke; aşırı düzensiz göç, mesnetsiz sığınma talebi ve geri kabul sisteminde AB ile işbirliği yaparsa ve daha sonra bu hususlarda aksama yaşanırsa, ilgili ülkeye tekrar vize uygulanacak.

AB'ye üye ülkeler de, bahsedilen aksama durumunda vizelerin 6 ay süreliğine tekrar yürürlüğe girmesi için Avrupa Komisyonu'nu daha kolay bilgilendirip talepte bulunabilecek. Böylece, üye ülkelerin askıya alma talepleri daha hızlı bir prosedürle mümkün olabileceği gibi, komisyon kendi inisiyatifiyle de bu kararı verebilecek.

TÜRKİYE'Yİ DİREKT İLGİLENDİRİYOR

Bu değişiklik Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye için Avrupa ülkelerine vize serbestinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak Avrupa tarafından gelen 'terörle mücadele yasası'nın değiştirilmesi talebi, Türkiye'de tepkiyle karşılanmış ve uygulamanın ertelenmesine sebep olmuştu.

Bu anlaşmazlığa rağmen Türkiye ile AB arasında yapılması beklenen vize serbestisi göz önüne alındığında AP'nin kararı Türkiye'yi direkt olarak ilgilendiriyor. AB, vizeler ve göçmenler konusunda Türkiye ile anlaşması ve daha sonra üye ülkelerden birinin göçmenler konusunda bir aksama yaşandığına kanaat getirmesi halinde serbestiyi 6 ay süreyle askıya alabilir. 

'AB DE TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAK İSTİYOR'

Alınan karar, Türkiye'yi ilgilendirdiği gibi AB için de yol haritası niteliğinde. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Haber7 yazarı Taha Dağlı, ''Kabul edilen değişiklik daha önce rapor halindeydi. Değişikliği kabul edilmesi gösteriyor ki, Avrupa Birliği de göçmenler konusunda Türkiye ile çalışmak istiyor.'' şeklinde konuştu.

YENİDEN VİZE UYGULANMASI İÇİN BELİRLENEN ŞARTLAR

Öte yandan askıya alma kararının uygulanabilmesi bazı şartlara bağlandı.

Yoğun göç ve sığınma talebi alan AB üyesi ülkeler "İç güvenlik ve kamu düzenimiz tehdit altında" dediğinde, Avrupa Polis Teşkilatı Europol ve üye ülkelerin raporları belirleyici olacak. Eğer raporlar üye ülkenin iddasını desteklerse, buna sebep olan 3. ülkeye tekrar vize uygulanacak.

Yine bahse konu 3. ülkedeki insan hakları ve sosyal durum da, 'yeniden vize uygulanması' konusunda göz önünde bulundurulacak.

İNGİLTERE VE İRLANDA DETAYI

Vize serbestisinin askıya alınmasıyla ilgili karar İngiltere ve İrlanda’yı kapsamayacak.

Haber7
Editör: İsveç Gündemi