TRTHaber 2014 yılı içinde Dünya genelinde yaşanan olaylar ile ilgili 4 adımlık özetleri yayınladı. Dünya gündemini sarsan olaylarla ilgili 3. çalışma şöyle....



2014'ün üçüncü çeyreği



Yılın üçüncü çeyreğinde, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çatışmalar çıktı, saldırılar düzenlendi. Ülkelerdeki iç karışıklıklar, dünya siyasetine de yön verecek şekilde etkisini artırdı.



Temmuz, ağustos ve eylül aylarında IŞİD'e karşı mücadele etmek amacıyla ABD liderliğinde koalisyon kurulması ve IŞİD hedeflerinin havadan bombalanmaya başlanması, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları, aralıksız süren Suriye'deki iç savaş, ABD yönetimi ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırım kararları, ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisinin siyahi bir genci öldürmesi üzerine doğan tepkiler ve çıkan olaylar, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddiası, Batı Afrika'daki Ebola salgını en önemli gündem maddelerini oluşturdu. 



Temmuz, ağustos ve eylül aylarının önemli gelişmeleri şöyleydi:



1 Temmuz



- Batı Şeria'da kaybolduğu açıklanan üç Yahudi yerleşimcinin cesetleri 18 gün sonra El-Halil kentinde bulundu. Olaydan Hamas’ı sorumlu tutan İsrail, Gazze’ye hava saldırısı düzenledi ve 34 hedefi vurdu.



- ABD, Bağdat Büyükelçiliğinin güvenliğini artırmak ve ülkedeki Amerikan vatandaşlarını korumak için Irak'a ilave 500 asker gönderdi.



- Yunanistan, 1 Ocak’ta Litvanya’dan devraldığı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını İtalya’ya devretti.



- Mısır'da darbe karşıtı 31 kişiye üçer yıl hapis cezası verildi.



- Hong Kong'da on binlerce kişi, Hong Kong'un Çin'e bağlanmasının 17. yıl dönümünde "tam demokrasi" için yürüyüş yaptı.



2 Temmuz



 - Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırıldı ve yakılarak öldürüldü. Filistin, İsrail'in saldırılarını BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. ABD Başkanı Barack Obama ise Yahudi yerleşimcilerin ailelerine taziyelerini sundu. BM Genel Sekreteri Ban  Ki-mun itidal çağrısı yaparak İsrail’in saldırısını kınadı. 



- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, devlete karşı savaşan kişiler ve aşiret mensuplarından "eli kana bulaşmamış" olanlara genel af ilan etti.



- Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde okullar, devlet daireleri ve yerel kamu kurumlarında çalışan Müslümanlara oruç tutmamaları yönünde uyarı yapıldı.



- Batı Afrika'daki Gine, Liberya ve Sierra Leone'de Ebola salgınında ölenlerin sayısı 467'ye çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının başlamasından bu yana 759 vakanın tespit edildiğini, bunlardan 467'sinin öldüğünü açıkladı. Merkezi Cenevre'de bulunan örgüt, ölü sayısında yüzde 38 ve vaka sayısında yüzde 27 artış olduğuna dikkati çekti.



3 Temmuz



- İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Tahran'ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Viyana'da yürütülen müzakerelerin altıncı turu başladı.



5 Temmuz



- Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalayan Kırım yönetimi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov'a "aşırılık" gerekçesiyle 5 yıl Kırım'a giriş yasağı koydu.



6 Temmuz



- İspanyolların dünya çapında en tanınmış kültürel etkinliklerinden biri olan ve halkın boğalarla dar sokaklarda koşmasıyla bilinen 8 gün süren San Fermin festivali başladı.



7 Temmuz



- Batı Şeria'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasının ardından Gazze’ye saldıran İsrail, İslam aleminde ramazanın ihya edildiği döneme rastlayan 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında hedef gözetmeksizin kenti havadan vurmaya başladı.



- İsrail'in Gazze'nin değişik yerlerine insansız hava aracı ve savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırılarda İzzeddin el-Kassam Tugayları mensubu 7 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.



-  "Atatürk" biyografisinin İngiliz yazarı Andrew Mango, 88 yaşında hayata veda etti.



- Yemen’in kuzeyindeki Amran vilayetinde Husi militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 3 günde 290 kişi öldü.



8 Temmuz



- İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik askeri operasyon başlattı. Operasyonun kara harekatını da kapsadığı açıklandı.



- Suriye’nin kimyasal silahlarının imhası Akdeniz’de uluslararası sularda başladı.



- Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'nin Deyru'z Zor ilinde yaşayan yaklaşık 10 bin sivilin diğer kentlere göç ettiğini açıkladı.



- Somali'nin başkenti Mogadişu'daki cumhurbaşkanlığı sarayına Eş-Şebab Örgütü tarafından düzenlenen saldırıda 9 kişinin ölmesi üzerine Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Mogadişu'daki Afrika Barış Gücü'ne ait bir yere götürüldü.



9 Temmuz



- Irak, Bağdat'ın kuzeybatısındaki kimyasal silah tesisinin IŞİD tarafından ele geçirildiğini açıklayarak BM'ye duruma dair bilgilendirmede bulundu.



- İsrail savaş uçaklarının Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 40'a, yaralananların sayısı 350'ye yükseldi.



- Uluslararası Rabia Platformu tarafından 14 Ağustos “Dünya Rabia Günü” ilan edildi. Mısır'da 14 Ağustos'ta gerçekleşen Rabia Katliamı'nı unutmamak, unutturmamak, Mısırlıların demokrasi ve darbe karşıtı mücadelesine destek olmak için bu kararın alındığı belirtildi.



10 Temmuz



- Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'daki birlikte yaşam ve uyum projelerinde yaptıkları üstün hizmetlerden dolayı 10'ü Türk 25 kişiye liyakat nişanı verdi.



- ABD, Amerikalı üst düzey diplomat Tom Malinowski'nin Bahreyn hükümetince "istenmeyen kişi (Persona Non Grata)" ilan edilmesiyle ilgili, Bahreyn'in Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak protesto notası verdi.



11 Temmuz



- İsrail'in hava saldırılarında Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Tel ez-Za'ter bölgesinde bir çocuk hayatını kaybetti. İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya çıktı. Saldırılarda 750 kişi yaralandı.



- BM Genel Sekreteri Ban, BM Suriye Özel Temsilciliği görevine kıdemli diplomat Staffan de Mistura'yı atadı.



- Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı'nda cenaze töreni düzenlendi. Soykırımda hayatını kaybeden 175 kurbanın cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi.



13 Temmuz



- Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırılarda 36 kişi hayatını kaybetti.



14 Temmuz



- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Ankara'yı ziyaret ederek dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.



15 Temmuz



- ABD'de 20 yıl aradan sonra ilk kez bir Somali Büyükelçisi resmen görevine başladı.



16 Temmuz



- İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 196'ya yükseldi.



- İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'ye olası bir kara operasyonu nedeniyle 8 bin yedek askerin daha göreve çağrılmasına karar verdi.



- Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 1995 yılının temmuz ayında işlenen soykırımda 8 bin Boşnak erkeğin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenmesi için kurbanların yakınları tarafından Hollanda’da açılan davada Lahey Bölge Mahkemesi Hollanda'yı kısmen suçlu buldu.



- Almanya Federal Güvenlik Konseyi, İsrail'e bir denizaltı satışına daha onay verdi. Daha önce İsrail'e teslim edilen "Tanin" denizaltısı Almanya'da yapılan en büyük denizaltı olma özelliğini taşıyordu.



- Mali'de, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) milisleri ile ordu müttefiki gruplar arasındaki çatışmalarda 100 kişi öldü.



- İsveç mahkemesi, Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange hakkında cinsel taciz suçlamasıyla verilen tutuklama kararını onayladı.



17 Temmuz



- Gazze’ye yönelik 7 Temmuz’da hava saldırılarına başlayan İsrail, 17 Temmuz akşamı da karadan saldırıya geçti. İsrail topçu birlikleri, Gazze'nin doğusundaki sınır bölgelerini yoğun bombardımana tuttu. İsrail ordusunun sivillerin yanı sıra hastane ve okulları da hedef alması sonrasında uluslararası kamuoyunun katliamlar karşısında neredeyse suskun kalması, dünya genelinde büyük tepki gördü. İsrail ordusu kara harekatı için 18 bin yedek askeri çağırdı. Hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 240'a çıktı.



- Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı düştü. Uçakta bulunan 298 kişiden kurtulan olmadı. Ukrayna hükümeti, uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından füzeyle düşürüldüğünü iddia etti.



- ABD yönetimi, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Yaptırım getirilen şirketler arasında, Rus devlet petrol şirketi Rosneft, devlet kontrolündeki Rus enerji devi Gazprom'un mali kolu olan Gazprombank, diğer bir Rus enerji şirketi Novatek, Rus devlet ekonomik kalkınma bankası Vnesheconombank da yer aldı.



- AB, Rusya’ya uygulanan yaptırımları genişletme kararı aldı. AB, Avrupa Yatırım Bankası’ndan Rusya ile yeni mali operasyonların imzalanmasını askıya almasını istedi.



- Dönemin AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın başkent Kiev'de Kırım Tatar Türkleri lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüşerek, Kırım Tatarlarının hakları, yaşam şartlarının korunması, güvenliklerinin sağlanması gibi konuların takipçisi olacaklarını bildirdi.



- Rus askeri uçağı, Ukrayna Kava Kuvvetlerine ait SU-25 tipi uçağı düşürdü. Uçaktan paraşütle atlayan pilot yaralanmadan kurtuldu.



- Brezilya'da 6. BRICS Zirvesi düzenlendi. BRICS ülkelerinin liderleri, 100 milyar dolarlık yeni bir kalkınma bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası gibi kuruluşlara benzer şekilde hareket edecek döviz rezervi fonu kurulması konusunda anlaşmaya vardı.



- Filipinler'de etkili olan Rammasun tayfunu nedeniyle 38 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 1 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle 19 bin 257 ev kısmen, 7 bin ev tamamen kullanılamaz hale geldi.



18 Temmuz



- İsrail, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürme kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de İsrail temsilciliklerinin önünde düzenlenen protestoların ardından elçilik ve konsolosluk personelleri ile ailelerinden en kısa sürede Türkiye'yi terk etmelerini istedi.



- CNN'nin deneyimli muhabiri Diana Magnay, İsrail’in Gazze'ye yönelik ağır bombardımanını canlı yayınla aktardığı esnada bir tepe üzerinde bombardımanı izlemek üzere toplanan ve saldırılara alkışlar ve sevinç çığlıklarıyla karşılayan İsraillilerin kendisini tehdit etmesinin ardından Twitter’dan verdiği tepki üzerine Moskova’ya gönderildi.



- Çin’de devam eden sağanak nedeniyle meydana gelen sellerde 34 kişi öldü, 21 kişi kayboldu.



19 Temmuz



- Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40. yıl dönümü kutlandı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kutlamalardaki konuşmasında, "Anavatan Türkiye ile yarınlara doğru emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.



- İran ile 5+1 ülkeleri arasında 17 gündür yürütülen nükleer müzakerelerin 4 ay daha uzatılmasına karar verildi.



- Suriye'nin iç kesimlerindeki Hama kentine bağlı Moruk ilçesinin denetimini ele geçiren Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birlikler, ilçede 100 rejim askerini öldürdü, 15 askeri esir aldı.



20 Temmuz



- İsrail ordusu, Gazze'nin Şucaiyye mahallesinde katliam yaptı. Saldırıda en az 60 Filistinli öldü. Katliamın ardından Kızılhaç'ın önerisi üzerine 2 saatlik ateşkes ilan edildi.



21 Temmuz



- Libya'daki Uluslararası Trablus Havalimanı ve çevresinde ordu birlikleriyle silahlı gruplar arasında günlerdir süren çatışmalar sonucu havalimanı uçuşlara kapatılırken, çatışmaların ardından bölgedeki birçok uçak ve helikopter kullanılamaz hale geldi; çatışmalarda 47 kişi öldü.



22 Temmuz



- Endonezya'nın yeni cumhurbaşkanı oyların yüzde 53,15'ini alan eski Cakarta Valisi Joko Vidodo Vidodo oldu.



- Suriye'de ordu birliklerinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere karadan ve havadan düzenlediği saldırılarda 15'i çocuk, 6'sı kadın 57 kişi öldü.



- Çin'in güney bölgelerini etkisi altına alan Rammasun tayfunu nedeniyle ölü sayısı 56'ya yükseldi.



- Güney Kore’nin güney sahili açıklarında çoğu lise öğrencisi 300’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği feribot kazasından sorumlu tutulan, kaçak durumdaki feribot sahibi ölü bulundu.



23 Temmuz



- Türkiye, ABD, Norveç, Fransa ile Kanada'nın havayolu şirketleri ve Alman Havayolu şirketi Lufthansa'ya bağlı havayolu şirketleri güvensiz ortam nedeniyle Tel Aviv seferlerini durdurma kararı aldı.



- Tayvan'da Fuxing Havayolları'na ait GE-222 sefer sayılı yolcu uçağının olumsuz hava koşulları nedeniyle acil iniş yaptığı sırada zemine sert bir şekilde çarpması sonucu meydana gelen kazada 51 kişi yaşamını yitirdi.



- Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, Başbakan Pierre-Damien Habumuremyi’yi görevden aldı.



24 Temmuz



- Irak Cumhurbaşkanlığına Kürtlerin ortak adayı Fuat Mahsum seçildi.



- Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.



- Irak’ın Musul kentinde Yunus peygambere ait olduğu rivayet edilen türbe, IŞİD militanlarınca havaya uçuruldu.



- İsrail'in Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) bağlı bir okula düzenlediği saldırıda çok sayıda Filistinli öldü, yüzlerce kişi yaralandı. ABD, saldırıdan derin üzüntü ve endişe duyulduğunu bildirdi. BM Genel Sekreteri Ban, saldırıyı kınadı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’deki tüneller etkisiz hale getirilmeden operasyonu sonlandırmayacaklarını söyledi.



25 Temmuz



- İsrail polisi, 50 yaş altı Müslümanların cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladı.



26 Temmuz



- Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze semalarında İsrail ordusuna ait "F15" tipi savaş uçağının roketle vurulduğunu açıkladı.



- Filistinli direniş gruplarıyla İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik ateşkes talebini kabul etti.



- İsrail'in 7 Temmuz'dan beri Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 864'e yükselirken, 5 bin 730 kişi yaralandı.



27 Temmuz



- Hamas, BM'nin sunduğu 24 saatlik ateşkes önerisinin Filistinli gruplar tarafından kabul edildiğini açıkladı.



- İsrail’in Gazze'ye son saldırılarıyla şiddetlenen çatışmalar ilk kez savaş karşıtı İsrailli Yahudilerden de tepki gördü. Tel Aviv’de toplanan 5 bin kadar kişi savaş karşıtı gösteri yaptı.



- Filistinli direniş grupları ve İsrail'in 12 saatlik ateşkesi kabul etmesinin ardından yapılan çalışmalarda, yıkılmış evlerin altından çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 146 kişinin cesedinin çıkarıldı.



- Libya'da karşıt gruplar arasında devam eden çatışmalar sebebiyle Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği ile Bingazi Konsolosluğu'nda görevli 26 personel tahliye edildi.



28 Temmuz



- İsrail ordusunun, Gazze'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na saldırısında en az 10 çocuk hayatını kaybetti.



- Gazze'den İsrail'in güneyindeki Eşkol kentine havan topu düşmesi sonucu 4 İsrailli öldü. İsrail'in, "Koruyucu Hat" adı altında düzenlediği saldırıların başlamasından bu yana ölen İsrail askeri sayısı 48'e yükseldi.



- Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de ramazan ayında çatışmalarda 2 bin 378 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.



- Ukrayna'nın istifa eden Başbakanı Arseniy Yatsenyuk görevine döndü.



29 Temmuz



- İsrail ordusu, Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze ofisinin bulunduğu binayı vurdu. Saldırıda binanın 3. katında bulunan AA ofisi herhangi bir zarar görmezken, vurulan 10. katta ağır hasar meydana geldi.



- İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait bir aracı hedef aldı, saldırıda iki kişi yaşamını yitirdi.



- Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ne yönelik kara saldırıların başladığı 17 Temmuz'dan bu yana 110'dan fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı.



- ABD yönetimi, Rusya'yı 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal eden testler yürütmekle suçladı.



30 Temmuz



- İsrail, Şucaiyye Mahallesi'nde bir pazar yerine hava saldırısı düzenledi, onlarca Filistinli hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.



- İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Enes Ebu Muaylık karnından, sırtından ve ayağından yaralandı.



- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'yi "afet bölgesi" ilan etti.



- Ukrayna'nın doğusunda Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna ordusuna ait bir uçağı düşürdü.



- ABD Başkanı Obama, Ukrayna'daki ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararı aldı.



31 Temmuz



- İsrail'in Gazze'ye Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırılarda 318 kişi hayatını kaybetti, 980 kişi yaralandı.



- 10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işlemi başladı.



- Ukrayna topraklarına 7 Rus tankı girdi. Ayrıca Ukrayna'dan 20 kilometre uzaklıkta bulunan Rusya'nın Voronej bölgesinde 50 tanktan oluşan bir konvoyun bulunduğu bildirildi.



- Ukrayna parlamentosu, vatandaşların gelirlerinden geçici olarak yüzde 1,5 oranında "savaş vergisi" alınmasına ilişkin kanun değişikliğini onayladı.



- Irak'ın Felluce kentinde çıkan çatışmalarda 23 IŞİD militanı öldürüldü.



- Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'da 5 ayda 700’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola salgınının şimdiye kadar görülen en ölümcül Ebola salgını olduğu bildirdi.



- Çin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar vilayetindeki Id Kah Camisi'nin imamı Cuma Tahir, sabah namazından sonra öldürüldü.



1 Ağustos



- İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı Almanya, İngiltere, İtalya, ABD, Fransa ve Belçika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde gösteriler düzenlendi.



- Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada Azerbaycan ordusundan 13 asker hayatını kaybetti.



- Türkiye, İsrail saldırılarının başladığı 7 Temmuz'dan bu yana Gazze’ye toplam 8 milyon 53 bin 893 dolarlık yardımda bulundu.



- ABD Senatosu, İsrail'in füze savunma sisteminin yenilenmesine 225 milyon dolar aktarılmasını onayladı.



2 Ağustos



- İsrail’in Gazze'ye saldırıları, ABD’nin New York kentindeki CNN ve Fox News binaları önünde protesto edildi.



- Irak'ın Diyala ilinde terör örgütü IŞİD üyesi 30 kişi öldürüldü. Bağdat'ta meydana gelen iki ayrı patlamada 19 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.



- Çin’in Kunşan şehrinde bir metal fabrikasında meydana gelen patlamada 68 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.



- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka ve anti-Balaka grupları arasında iki gün süren çatışmalarda 22 kişi hayatını kaybetti.



- Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yle ilgili gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.



3 Ağustos



- Musul'un Sincar ilçesinin, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların eline geçmesi üzerine binlerce Yezidi dağlara kaçarak canlarını kurtardı. Musul’dan kaçan 20 bin Yezidi Süleymaniye'nin ilçelerine yerleştirildi, bir grup Yezidi ise Suriye’ye kaçtı. Sincar Dağı’nda günlerce mahsur kalan 30 bin Yezidi’den 250 çocuk açlıktan yedikleri ağaç yaprakları ve zehirli otlar nedeniyle hayatını kaybetti. Dağda mahsur binlerce Iraklı'ya havadan insani yardım gönderildi. Türkiye'ye kaçan bir grup Yezidi ise bölgede kurulan kamplara ve yakınlarının yanına sığındı. Peşmerge ve Halk Savunma Birlikleri güçleri tarafından karadan oluşturulan güvenlik koridoruyla binlerce Yezidi, günler sonra Sincar Dağı’ndan kurtarıldı.



- Çin'in güneydoğusundaki Yünnan eyaletinin Caotong kentinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 398 kişi öldü.



- İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 10 gazetecinin hayatını kaybettiği belirtildi.



 4 Ağustos



- İzzeddin el-Kassam Tugayları, 14,5 milimetre çapında 2 kilometre menzilli yeni bir keskin nişancı tüfeği ürettiğini açıkladı.



5 Ağustos



- Mısır'ın önerdiği 72 saatlik ateşkes önerisi İsrail ve Hamas tarafından kabul edildi.



- Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, İsrail’in BM okullarına yönelik saldırılarıyla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.



6 Ağustos



- Gazze'de 28 gün süren ve bin 800'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan İsrail saldırıları, BM Genel Kurulu'nda ele alındı.



- Irak ordusuna ait savaş uçaklarının, Musul'da silahlı grupların eline geçen Ahdas hapishanesine düzenlediği saldırıda 60 kişi hayatını kaybetti.



- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik düzenlediği operasyonlarda üçü çocuk, üçü kadın 41 kişi öldü.



7 Ağustos



- Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım uygulayan Batılı ülkelere karşı yaptırım kararı aldı.



- İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 10 binden fazla konutun yıkıldığı, 65 binden fazla Filistinlinin evsiz kaldığı açıklandı.



- ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden Rusya'dan üç yıllık oturma izni aldı.



8 Ağustos



- Gazze'de Filistinli gruplar ile İsrail arasında ilan edilen 72 saatlik ateşkesin süresi doldu. Hamas yönetimi, Kahire'de İsrail ile süren müzakerelerden sonuç alınamadığı için ateşkesi uzatmayacaklarını açıkladı.



- ABD Başkanı Barack Obama, ABD ordusuna terör örgütü IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi.



- Irak’ın Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde güvenlik güçleriyle IŞİD militanları arasında başlayan şiddetli çatışmalarda, 200 IŞİD militanı öldürüldü, 98'i yakalandı.



9 Ağustos



- İsrail ordusu, Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze ofisinin bulunduğu binayı iki kez vurdu.



- İsrail savaş uçakları Gazze'de üç camiyi bombaladı. Camilerden biri tamamen yıkıldı.



10 Ağustos



- Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan 72 saatlik yeni geçici ateşkes çağrısı İsrail ve Filistin tarafından kabul edildi.



- ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın sokak ortasında polis tarafından öldürülmesi tepkiye neden oldu. Sokakta toplanan kalabalık polise tepki göstererek, olayın detaylı şekilde araştırılmasını talep etti.



- Suriye'de rejim kuvvetlerince düzenlenen ''varil bombalı'' saldırılarda Raka ve Hama bölgelerinde 24 kişi, Halep'te 15 kişi öldü.



12 Ağustos



- ABD'nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisin siyahi genç Michael Brown'ı öldürmesi üzerine başlayan gösterilerde beş kişi gözaltına alındı.



- ABD, Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce sivil için Irak'ın kuzeyine yaklaşık 130 asker daha gönderdi.



- Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalardan etkilenen sivillere destek amacıyla 2,5 milyon avro ek insani yardım yapma kararı aldı.



- Hollywood'un Oscar ödüllü aktörü Robin Williams, Kuzey Kaliforniya'daki evinde ölü bulundu. 63 yaşındaki ünlü oyuncunun, kemerle intihar ettiği açıklandı.



13 Ağustos



- İsrail ile Filistinli gruplar, Kahire'deki görüşmede geçici ateşkesin beş gün uzatılması üzerinde anlaştı.



- Suriye’nin yurt dışına taşınan kimyasal silahları arasında yer alan sarin gazı yapımında kullanılabilen 581 ton kimyasal madde imha edildi.



- ABD polisinin Michael Brown isimli 18 yaşındaki silahsız siyahi genci 9 Ağustos’ta öldürmesi üzerine Missouri eyaletinin St. Louis kentinde olaylar çıktı. ABD genelinde yüzden fazla şehirde gösteriler düzenlendi. St. Louis’in Ferguson semti sakinleri, gencin öldürüldüğü yer başta olmak üzere pek çok noktada eylem yaptı.



14 Ağustos



- Pakistan'da muhalif gruplar, hükümetin istifasını talep ederek Lahor'dan başkent İslamabad'a binlerce kişinin katıldığı yürüyüş başlattı.



 - ABD'nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisin siyahi genç Michael Brown'ı öldürmesi üzerine çıkan olaylarda iki gazeteci gözaltına alındı.



- Michael Brown'ı öldürdüğü öne sürülen polisin ismini açıklaması üzerine Twitter, ''Anonymous'' olarak bilinen internet korsanlarına ait hesabı kapattı. ''Anonymous'' ise yeni bir hesap açarak Ferguson olayıyla ilgili gerçekleri söylemeye devam edeceğini açıkladı.



- Irak'taki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara, Türkiye’den 109 tır dolusu yardım gönderildi.



15 Ağustos



- ABD'nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde, polisinin siyahi bir genci öldürmesi üzerine çıkan olaylar nedeniyle Detroit, Los Angeles, Washington, Chicago, New York, Miami ve Phoenix başta olmak üzere ABD genelinde yüzden fazla şehirde gösteriler düzenlendi.



- Kıbrıs'ta Rumlar tarafından Limasol'da 1974 yılında topluca katledilen 34 şehit, 40 yıl sonra Taşkent Şehitliği’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.



- Nadir bulunan yarış arabalarından 1962 model Ferrari 250 GTO, açık artırmada 34 milyon 650 bin dolara satıldı.



16 Ağustos



- Almanya’nın 2009 yılından beri Türkiye’yi dinlediği iddia edildi. Alman "Der Spiegel" dergisinin haberinde, Almanya’nın Dış İstihbarat Servisi’nin (BND), NATO müttefiki Türkiye’yi izlediği öne sürüldü.



- Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde Çok Uluslu Ortak Görev Gücü'nün düzenlediği operasyonlarda 22 teröristin öldürüldüğü açıklandı.



17 Ağustos



- ABD'de Ferguson olaylarında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen protestolar devam etti. Ferguson semti savaş alanına döndü.



- Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), İsrail'in Gazze saldırılarında kendilerine bağlı okulları vurmasına ilişkin soruşturma talebinde bulundu.



- Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk bölgesinde, Rusya yanlısı ayrılıkçılar terörle mücadele operasyonunda görev yapan MİG-29 tipi savaş uçağı düşürdü.



18 Ağustos



- ABD'de Missouri Valisi Jay Nixon, 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın polis tarafından öldürüldüğü St. Louis kentinin Ferguson semtine Ulusal Muhafız birliği konuşlandırılması emrini verdi.



- ABD'den, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en çok askeri yardım alan ülke 100 milyar dolarla İsrail odu.



- Nepal'de geçen hafta başlayan ve dört gün boyunca etkili olan aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 101 kişi öldü.



19 Ağustos



- ABD’deki Ferguson olaylarında yine polisin karıştığı bir öldürme vakası yaşandı. Polis, kendisine bıçak çektiğini ve tutarsız davranışlarda bulunduğunu iddia ettiği bir kişiyi vurarak öldürdü.



- Uluslararası Af Örgütü, ABD’ye "polis şiddetine son verin" çağrısı yaptı ve tarihinde ilk kez ABD'ye gözlemci heyeti gönderdi.



- ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerikan ordusunun son 72 saatte Musul Barajı ve etrafındaki IŞİD terör örgütü hedeflerine 35 hava saldırısı düzenlediğini ve 90'ı aşkın hedefi yok ettiğini açıkladı.



- Kanada'da yaşayan Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri, ani bir kararla Pakistan’a dönerek ülke tarihindeki en büyük siyasi krizlerden birini tetikledi. Genel seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla Başbakan Navaz Şerif'in istifasını isteyen Pakistan Halk Hareketi ile Pakistan Adalet Hareketi'ne mensup on binlerce kişi, "kırmızı bölgeye" ilerleyerek Parlamento binası önüne yerleşti. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.



20 Ağustos



- ABD'de Ferguson olaylarını takip eden AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, ABD polisi tarafından ölümle tehdit edilip darp edilerek gözaltına alındı.



- Irak'ın başkenti Bağdat'ta güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda 36 kişi öldürüldü.



21 Ağustos



- İsrail'in ateşkesin bozulmasının ardından Gazze'ye saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 50'ye yükseldi.



- Kamboçya’da meydana gelen selde 45 kişi öldü.



22 Ağustos



- Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'daki Ebola salgınında ölenlerin sayısının bin 427'ye yükseldiğini bildirdi.



23 Ağustos



- Türkiye'nin, Almanya'nın Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) tarafından 1976 yılından beri izlendiği iddia edildi.



- Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD terör örgütü tarafından başı kesilerek öldürülmesini gösteren video ortaya çıktı.



- AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın Ferguson olaylarında polis tarafından ölümle tehdit edilip gözaltına alınması sırasında uygulanan şiddet doktor raporunda belgelendi.



- Irak’ın Kerkük kentinde düzenlenen üç bombalı intihar saldırısında 15 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.



- IŞİD terör örgütünün Suriye'nin Deyru'z Zor kentinin Şuaytat bölgesinde, aralarında çocukların da yer aldığı 20 kişinin başını keserek infaz etti.



25 Ağustos



- Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada'yı feshetti. Ülkede 26 Ekim'de erken seçim yapılması kararı alındı.



- Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da "devlet başkanlığı" seçimini eski "Başbakan" Raul Hacimba kazandı.



26 Ağustos



- Mısır arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde, İsrail ile Filistinli gruplar arasında süresiz ateşkes imzalandı. İsrail'in Gazze'ye 51 gün süren saldırılarında, 578'i çocuk, 346'sı kadın 2 bin 145 kişinin yaşamını yitirmesine, çoğu kadın ve çocuk, 11 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü.



İsrail tarafında 64'ü asker, 3'ü sivil 67 kişi öldü, 463'ü asker, 83 sivil yaralandı.



İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlanmasının ardından sokaklara çıkan binlerce Filistinli, "direnişin zaferini" kutladı.



- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflerin denetimindeki bölgeleri kara ve havadan saldırmasında 71 kişi öldü.



- Güney Sudan'da BM Misyonu'na (UNMISS) ait kargo helikopterinin vurularak düşürülmesi sonucunda 3 kişilik Rus mürettebat hayatını kaybetti.



- Amerikan televizyon yapımlarına verilen Emmy ödülleri 66. kez sahiplerini buldu. Geceye, çeşitli dallarda topladığı beş ödülle "Breaking Bad" dizisi damga vurdu.



27 Ağustos



- Gazze'de 51 gün süren İsrail saldırılarının ardından İsrail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateşkes sağlandı.



- Dünya Gıda Programı, Gazze ablukasının başladığı 2007'den beri ilk kez Mısır'dan Gazze'ye yardım ulaştırdı.



28 Ağustos



- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), Suriye’nin yurt dışına taşınan kimyasal silahlarının yüzde 94’ünün imha edildiğini bildirdi.



- Suriye ordusuna bağlı savaş uçaklarının, Halep'in el-Bab ilçesine vakum bombasıyla düzenlediği saldırılarda 28 kişi öldü.



- Ukrayna'nın doğusunda süren çatışmalarda Donetsk'te 11 sivil yaşamını yitirdi.



- Avrupa'da "Yılın En İyi Futbolcusu" ödülü UEFA tarafından Real Madrid’in Portekizli oyuncusu Cristiano Ronaldo'ya verildi.



29 Ağustos



- Birleşmiş Milletler, ülke dışına çıkmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların sayısının üç milyonu aştığını bildirdi.



- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği raporunda, Ukrayna’daki çatışmalarda 17 Ağustos itibarıyla ölenlerin sayısının en az 2 bin 220, yaralananların sayısının ise en az 5 bin 956 olduğu kaydedildi.



- Filistinlilerin, İsrail'in saldırılarının yol açtığı acılara dikkati çekmek için başlattıkları kampanya Washington'da karşılık buldu. Eylemciler, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı protesto etmek ve Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü koşullara dikkati çekmek için moloz ve toprak dolu kovaları kafalarından aşağı döktü.



30 Ağustos



- AB üyesi 28 ülkenin lideri, AB’nin üst düzey yöneticilerini seçmek, Ukrayna'daki gelişmeler ışığında Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek ve Irak ile Gazze konularında değerlendirmelerde bulunmak üzere bir araya geldi.



1 Eylül



- ABD ordusu, Irak'ta Musul Barajı ve Amirli nahiyesi yakınlarındaki IŞİD terör örgütü hedeflerine hava saldırıları düzenledi.



- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere ağır silahlarla saldırılarında 32'si çocuk, 14'ü kadın olmak üzere, 101 kişi öldü.



- Tayland Başbakanı ve darbe lideri Orgeneral Prayut Çan-oça, kendisine yakın teknokratlar ve askeri görevlilerden oluşturduğu kabineyle yeni hükümeti kurdu.



- Nijerya’da Boko Haram örgütüne yönelik operasyonda 70 militan öldürüldü.



2 Eylül



- IŞİD terör örgütü tarafından Suriye'de rehin alınan Amerikalı serbest gazeteci Steven Sotloff'un infazına ilişkin olduğu iddia edilen görüntü internette yayınladı.



- Uluslararası Af Örgütü, IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde etnik temizlik yaptığını belirtti.



- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle yerinden olanların sayısının 1 milyonu aştığını bildirdi.



- Türk sinemasının 100. yılı Venedik Film Festivali çerçevesinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.



3 Eylül



- Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğu bölgesinde kalıcı ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.



- ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni korumak için 350 civarında ilave askerin Bağdat'a gönderilmesi talimatını verdi.



- Pakistan'da Taliban örgütüne karşı devam eden askeri operasyon kapsamında yaz boyunca en az 910 militanın öldürüldüğü açıklandı.



4 Eylül



- Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde başladı.



- Arjantin, Çin ile yeni bir nükleer enerji santralinin yapımı konusunda anlaşma imzaladı. Çin, Arjantin'deki dördüncü nükleer enerji santraline 5,8 milyar dolarlık kaynak sağlayacak.



5 Eylül



- NATO, kriz riski ve tehditle karşı karşıya olan üye ülkelere 48 saat içinde kaydırılabilecek ve Ukrayna’dakine benzer krizlerde caydırıcı rol oynayacak bir "öncü güç" oluşturulması konusunda anlaştı.



- Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin devam ettiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ateşkes ilan etti.



6 Eylül



- Avustralya ile Hindistan arasında enerji üretimi ve barışçıl amaçlar için kullanılabilecek uranyum anlaşması imzalandı.



- İtalya’da bu yıl 71’incisi düzenlenen Venedik Film Festivali’nde Türk yönetmen Kaan Müjdeci’nin "Sivas" filmi, jüri özel ödülünü aldı.



8 Eylül



- Irak'ta, hükümet krizi bitti. Haydar el-İbadi’nin kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı. Böylelikle Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir hükümet kurulmuş oldu.



9 Eylül



- Danimarka'da et ürünlerinde ortaya çıkan listeria bakterisinin yol açtığı hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı 15'e çıktı.



10 Eylül



- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye’nin kuzeyinde sistematik bir şekilde klor kullanıldığını bildirdi.



- İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoçya'nın bağımsızlığı hakkında düzenlenen referanduma ilişkin, İskoç seçmenleri "Bu karar, genel seçim gibi önümüzdeki 5 yıl için verilecek bir karar değil, gelecek yüzyılın kararı" diyerek uyardı.



11 Eylül



- ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin dört adımdan oluşan IŞİD planını açıkladı; geniş bir koalisyona liderlik edecek ABD'nin karadan müdahalede bulunmayacağını söyledi.



- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordunun savaşa hazırlık seviyesini kontrol etmek amacıyla ülkenin uzak doğusundaki birliklere "ani savaşa tam hazır olma" emri verdi.



- Türkiye, Mısır ve ABD'nin yanı sıra dokuz ülkenin daha katıldığı "Terörle Mücadele Toplantısı" Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. 10 Arap ülkesi, IŞİD'e yönelik askeri operasyona katılma kararı aldı. Türkiye, sonuç bildirgesine imza atmadı.



12 Eylül



- ABD, Rusya'ya uygulanan yaptırımların finans, enerji ve savunma sektörlerini içerecek şekilde genişletildiğini açıkladı.



13 Eylül



- İngiliz yardım kuruluşu çalışanı David Haines'in IŞİD terör örgütü tarafından başı kesilerek öldürüldüğü iddia edildi.



14 Eylül



- IŞİD militanları tarafından tutulan İngiliz rehine David Haines’in infaz görüntülerindeki ikinci rehinenin 47 yaşında bir İngiliz yardım görevlisi olduğu öne sürüldü.



15 Eylül



- Paris'te IŞİD ile mücadele konferansı düzenlendi. IŞİD terör örgütüne yönelik alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa'nın evsahipliğinde düzenlenen "Irak’ta Barış ve Güvenlik Konferansı"nın sonuç bildirisinde, Irak'taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi. Almanya, IŞİD ile mücadelede diplomatik ve siyasi çabalara ağırlık vereceğini, askeri operasyona katılmayacağını, Fransa da hava operasyonlarına destek vereceğini ancak kara operasyonlarında yer almayacağını açıkladı.



- Fransız ulusal havayolu şirketi Air France, çalışanlarının başlattığı grev nedeniyle tarifeli seferlerin yüzde 60’ını iptal etti.



- Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı "Kelebeğin Rüyası" filmi, Arnavutluk'ta düzenlenen 7. Durres Film Festivali'nde "Balkanlar'ın En İyi Filmi" ödülüne layık görüldü.



- İsveç'te yapılan genel seçimde sol blokun başını çeken Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 31,1'ini alarak seçimden zaferle çıktı.



- Apple, ilk 24 saat içinde 4 milyonu aşkın ''iPhone 6'' serisi akıllı telefon siparişiyle rekor kırdı.



- New York'ta trafiğe kapatılan ünlü Madison Caddesi üzerinde kılınan namazla başlayan 29. Müslüman Günü Yürüyüşü, tekbir ve dualar eşliğinde gerçekleşti. Yürüyüşte Rabia işaretleri yapılıp sloganlar atıldı.



16 Eylül



- Ukrayna'da parlamento önünde eylem yaparak eski hükümet üyelerinin cezalandırılmasını isteyen göstericiler, eski iktidar partisinin milletvekilini çöp kutusuna attı.



- Kırım Tatar Milli Meclisi binasına Rusya Federal Güvenlik Servisi çalışanları ve silahlı kişiler baskın düzenledi.



17 Eylül



- Fiji'de 8 yıllık askeri yönetimin ardından ilk kez demokratik seçimlere gidildi.



18 Eylül



- Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın kentlerinden Tel Abyad ve Kobani’yi (Ayn el Arap) kuşattı. Bunun üzerine bu kentlerden 190 bini aşkın Suriyeli Kürt, Türkiye sınırına kaçtı. Türkiye, sınır kapısını açarak çatışmalardan kaçan tüm Suriyeli Kürtleri kabul etti ve kurulan kamplarda ihtiyaçlarını karşıladı.



- ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemeyi onayladı.



- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Irak'ta terör örgütü İŞİD'e karşı hava operasyonlarına destek vereceklerini, kara operasyonlarına katılmayacaklarını" bildirdi.



- İskoçya ayrılmama kararı aldı. 5 milyon 300 bin nüfuslu ve Birleşik Krallık toprağının üçte birine sahip İskoçya’da yaklaşık 4,3 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda, Birleşik Krallık’la 307 yıllık birlikteliğin devamına karar verildi. Seçmenlerin yüzde 55'i "hayır" derken, yüzde 45 bağımsızlıktan yana oy kullandı.



- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ciddiyetinden şüphe ettikleri ABD ile terörle mücadele konusunda ortak hareket etmeyeceklerini söyledi.



- Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) yönelik uluslararası anlaşmalar yürürlüğe girdi.



- BM Güvenlik Konseyi, Orta ve Batı Afrika ülkelerinde binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola salgınından etkilenen ülkelere acil yardım ulaştırılmasını isteyen karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.



19 Eylül



- Fransız savaş uçakları Irak'taki IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.



-IŞİD, PYD'nin silahlı kanadı YPG kontrolündeki Kobani kentine doğru ilerleyişini sürdürdü.



20 Eylül



- Musul’daki 49 Türk rehine kurtarıldı. Irak'ta 11 Haziran’da IŞİD tarafından alıkonulan 46’sı Türk, 3’ü yerel konsolosluk çalışanı Milli İstihbarat Teşkilatı’nın girişimleriyle kurtarıldı. Başbakan Davutoğlu, Türkiye’ye getirilen 46 Türk vatandaşıyla Şanlıurfa’da buluştuktan sonra “TUR” uçağıyla Ankara’ya geldi.



- "Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu'nun Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen ikinci toplantısında ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin memorandum imzalandı.



- Azerbaycan'da, Güney Kafkas Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreni düzenlendi. Güney Kafkas Doğalgaz Koridoru, Şahdeniz 2 projesi kapsamında üretilen doğalgazı Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak.



- Pakistan'da aşırı yağışların neden olduğu sellerde 346 kişi hayatını kaybetti.



- Vietnam'ın ekonomik nedenlerle düzenleyemeyeceğini duyurmasının ardından, 2018 Asya Olimpiyatları'na Endonezya'nın evsahipliği yapacağı resmi olarak açıklandı.



21 Eylül



- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 24 saat içinde IŞİD saldırılarından kaçan 70 bin Suriyelinin Türkiye'ye sığındığını açıkladı.



- Afganistan'da Bağımsız Seçim Komisyonu, Eşref Gani'nin ülkenin yeni devlet başkanı olduğunu açıkladı. Eşref Gani, devlet başkanlığı görevini Hamid Karzai’den devraldı.



- Yemen'deki krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların katılımıyla Husiler ve yönetim arasında anlaşmaya varıldı.



- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen patlamalarda ölü sayısının 50 olduğu bildirildi.



- Mısır'ın el-Feyyum kentinde düşen askeri helikopterdeki 6 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.



- İran'da sosyal içerikli mobil uygulamalar yasaklandı.



22 Eylül



- Dünya Sağlık Örgütü, Liberya, Gine ve Sierra Leone'deki Ebola salgınında ölenlerin sayısının 2 bin 803'e yükseldiğini bildirdi.



- Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart'ın eşi Josephine ile yaptığı evlilik sözleşmesi, açık artırmada 437 bin avroya satıldı.



23 Eylül



- ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ve partnerlerinin Suriye’de IŞİD terör örgütüne karşı hava saldırısı yaptığını duyurdu. Saldırıda, terör örgütü IŞİD'in Suriye ana merkez binası ve kontrolündeki 12 petrol rafinerisi ile birçok karargahın vurulduğu, onlarca militanın öldüğü bildirildi.



- ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de IŞİD'e karşı askeri koalisyona 50 ülkenin dahil olduğunu duyurdu.



- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarının "uluslararası yasaların ihlali" olduğunu savundu.



- Çin'de ''bölücülük'' suçlamasıyla yargılanan tutuklu Uygur akademisyen İlham Tohti'ye ömür boyu hapis cezası verildi.



- Çin'in doğu eyaletlerini etkisi altına alan Fung Vong tayfunu nedeniyle bölgeden 250 binden fazla kişi tahliye edildi.



- İsrail, 3 Yahudi yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi'nin öldürüldüğünü açıkladı.



- Suriye ordusuna ait bir savaş uçağı, Golan Tepeleri'nde İsrail tarafından düşürüldü.



- BM İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Simonoviç, Ukrayna'daki çatışmalarda ölenlerin sayısının 3 bin 245'e ulaştığını belirtti.



24 Eylül



- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda, küresel sorunlar için BM'yi göreve çağırdı.



- Türkiye, IŞİD'e yönelik saldırılarda Türk hava sahasının ve İncirlik Üssü’nün kullanıldığı iddialarını yalanladı.



- İngiltere Başbakanı David Cameron, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile New York'ta bir araya geldi. Görüşme, 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra bir İngiltere Başbakanının, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı ilk yüz yüze görüşme özelliğini taşıyor.



- Fransa İçişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından Suriye'de savaşa katıldığı şüphesiyle Fransa'ya gönderilen üç kişinin Orly Havalimanı'nda yakalandığını açıklamasına rağmen şüphelilerin aslında Marsilya'ya indiği ve güvenlik aramasına takılmadan havalimanından çıktıkları ortaya çıktı.



- AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, IŞİD ve diğer gruplarla savaşmak üzere Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak'a giden yabancıların sayısının 3 bini aştığını belirtti.



- Uluslararası Mevlana Vakfı, Katolik aleminin ruhani merkezi Vatikan’da Mevlevi ayini düzenledi.



25 Eylül



- Hamas ve Fetih hareketlerinin milli mutabakat çerçevesinde tüm konularda uzlaşıya vardıkları bildirildi. Kahire'de yapılan görüşmelerde, Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevini devralması, İsrail ablukasının kaldırılması ve 51 gün süren saldırılarda yıkıma uğrayan bölgenin yeniden imarı gibi konular ana gündem maddelerini oluşturdu.



- İsrail'in Gazze saldırısı için Brüksel'de toplanan Filistin Russell Mahkemesi, "Koruyucu Hat" operasyonunda savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiğine hükmetti.



26 Eylül



- Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü IŞİD ile mücadelede, "uçuşa yasaklı bölge ilanı”, “güvenli bölge tesis edilmesi” ve “eğit-donat anlayışıyla sürecin yönetilmesi” olmak üzere üç adım önerdi.



- İngiliz Parlamentosu, ABD öncülüğünde Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonuna Birleşik Krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi kabul etti.



- Farklı ülkelerden 126 İslam alimi, yayınladıkları bildiride İslam ümmetinin ittifakı olmadan hilafet ilan etmenin caiz olmadığını duyurdu.



27 Eylül



- ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Suriye'nin Rakka kenti ve çevresinde terör örgütü IŞİD'e ait yerleri bombaladı.



- Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Azerbaycan ordusundan bir subay, Ermeni askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.



- Japonya'nın orta kesiminde yer alan Ontake Yanardağı’nın patlaması sonucu en az 48 kişi öldü.



28 Eylül



- 2017'de yapılacak Hong Kong özel yöneticisi seçiminde Pekin yönetiminin kısıtlamalarına karşı gösteri yapan ''Occupy Central'' hareketinin başlattığı eylemlere karşı polis, biber ve göz yaşartıcı gazla müdahale edip barikatları dağıttı. Sokak ve caddelerin işgal edilmesi nedeniyle Hong Kong'da hayat durma noktasına geldi. Bankalar şubelerini geçici olarak kapattı, bazı bölgelerde eğitime ara verildi.



- Ukrayna Hükümeti ile doğudaki bazı bölgeleri kontrolünde tutan ayrılıkçılar arasında rehine değişimi yapıldı; 30 askere karşılık 60 ayrılıkçı serbest bırakıldı.



29 Eylül



- ABD ordusu ve koalisyon güçleri, Suriye ve Irak’ta IŞİD örgütü hedeflerine 11 hava saldırısı düzenledi.



- İngiltere'de sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bir milletvekiline tehdit ve hakaret içerikli mesaj yazan kişiye 4,5 ay hapis cezası verildi.



30 Eylül



- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge güçlerinin, Musul'un Rabia nahiyesi ve Mahmudiye köyünü, IŞİD'in elinden kurtardığı bildirildi.



- Forbes dergisinin açıkladığı ''ABD'nin en zengin 400 kişisi'' listesinde Microsoft kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates, bu yıl 21. defa listede ilk sırada yer aldı.



- Libya'da çalışan ve güvenlik nedeniyle tahliyeleri kararlaştırılan 396 Türk işçi yurda döndü. Libya'daki Türk işçilerden 36'sı bir gün önce İstanbul’a gelmişti.



- Afganistan ve ABD arasında İkili Güvenlik Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, 2014 sonrası Afganistan’da yaklaşık 10 bin Amerikan askeri bulunacak.



- Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın pilotlarının grev kararı nedeniyle 56 uzun mesafe uçak seferi iptal edildi.



- İspanya'da hükümetin itirazını kabul eden Anayasa Mahkemesi, Katalonya'da yapılması planlanan referandumu askıya aldı.



- ABD'nin Boulder şehrinde bu yıl 15'incisi düzenlenen Moondance Uluslararası Film Festivalinde, Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği "Kelebeğin Rüyası", "En İyi Film" ödülünü aldı.







Editör: İsveç Gündemi