TRTHaber 2014 yılı içinde Dünya genelinde yaşanan olaylar ile ilgili 4 adımlık özetleri yayınladı. Dünya gündemini sarsan olaylarla ilgili 2. çalışma şöyle....



2014'ün ikinci çeyreği



2014'ün ikinci çeyreğinde hem Ortadoğu hem de Ukrayna'da çatışmalar hız kesmedi. Terör örgütü IŞİD bu dönemde Irak'ta Musul'u ele geçirdi. Ukrayna'da ordu ile ayrılıkçıların çatışmalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Bir taraftan da kazalar ve doğal felaketler dünyanın dört bir tarafında binlerce can aldı.



Güney Kore’deki feribot kazası, Filistin’de varılan milli mutabakat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenilere yönelik barış mesajı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’ı ziyareti, AA’nın Suriye’de yaşanan işkenceyi ortaya koyan fotoğrafları yayınlaması, Tayland’da sıkıyönetim ilan edilmesi gibi olaylar 2014 yılının ikinci üç aylık dönemine damgasını vurdu.



Nisan, mayıs ve haziran aylarında Afganistan’da toprak kayması felaketi, Mısır’da Sisi’nin Cumhurbaşkanı seçilerek görevine başlaması, Balkanlar'da sel felaketi ve ardından toplu mezarların ortaya çıkması, iç savaşın yaşandığı çalkantılı bir dönemden geçen Ukrayna’da Poroşenko’nun yemin ederek görevine başlaması en önemli gündem maddelerini oluşturdu.



2014'ün nisan, mayıs ve haziran aylarındaki önemli gelişmeler şöyle oldu:



2 Nisan



- Irak’ta mart ayında meydana gelen şiddet olaylarında 748 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.



- Güney Amerika ülkelerinden Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden bir gün sonra 7,6'lık artçı şok kaydedildi. Depremde altı kişi hayatını kaybetti, üç kişi ağır yaralandı. 



3 Nisan



- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu güçlerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda beşi çocuk, beşi kadın olmak üzere 100 kişi öldü.



- ABD’nin Teksas eyaletindeki Fort Hood askeri üssüne bir kişinin düzenlediği silahlı saldırıda, aralarında saldırganın da bulunduğu dört kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi yaralandı.



4 Nisan



- Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa’da pilot sendikası Cockpit'e üye 5 bin 400 pilot greve çıktı. Yaklaşık 425 bin yolcunun etkilendiği grev nedeniyle Lufthansa şirketinin zararı 75 milyon avroyu buldu.



6 Nisan



- ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, güvenlik gerekçesiyle personelini birkaç gün Bağdat Havaalanı'nı kullanmamaları yönünde uyardı.



- Anadolu Ajansı,  94. kuruluş yıl dönümünde yayın dilleri arasına Fransızcayı da ekledi.



7 Nisan



- Ukrayna’da Rus vatandaşlarının bulunma süresine sınırlama getiren düzenleme yürürlüğe girdi.



8 Nisan



- Pakistan'da askeri eğitim uçağı düştü, uçaktaki iki pilot hayatını kaybetti.



- Irak'ın Felluce kentinde IŞİD mensubu 19 kişi öldürüldü, 27'si yaralandı.



9 Nisan



- Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'daki Ebola salgınının 40 yıl önce hastalığın ortaya çıkmasından bu yana görülen ''en korkutucu" salgınlardan biri olduğunu açıkladı.



- Endonezya'da halk, parlamento üyelerini ve yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Endonezya Demokratik Mücadele Partisi seçimi kazandı.



10 Nisan



- Somali'de Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği inşaatına roketatarlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda üç Türk vatandaşı yaralandı.



- Anadolu Ajansı Amerika Bölge Direktörlüğü Washington Ofisi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla açıldı.



- Yunanistan’ın başkenti Atina’da Merkez Bankası önüne bırakılan patlayıcı yüklü otomobilin infilak etmesi üzerine banka ve çevredeki binalarda büyük çapta hasar meydana geldi ancak ölen ya da yaralanan olmadı.



13 Nisan



- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’yı Ukrayna’da gerilimi azaltmaması halinde bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde uyardı.



14 Nisan



- Pakistan'da yamyamlıkla suçlanan iki kişi yakalandı. Zanlıların evinde yapılan aramada, bazı vücut parçaları ve bir çocuğa ait kafatası bulundu.



15 Nisan



- Nijerya’nın kuzeyindeki Borno eyaletinde Boko Haram militanlarının yaklaşık 200 kız öğrenciyi kaçırdığı bildirildi.



- Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi kapatıldı. Cezaevinde bulunan mahkumlar çevredeki diğer cezaevlerine nakledildi.



- İtalya'da, hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş yargı kararı bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin cezasını bir sene boyunca sosyal hizmet yaparak çekmesi kararlaştırıldı. Berlusconi, cezasının gereklerini memnuniyetle yerine getireceğini belirtti.



16 Nisan



- Güney Kore'nin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju adasına giden bir feribot battı. 325'i lise öğrencisi 476 kişinin bulunduğu feribotta 289 kişi hayatını kaybetti. Günlerce süren kurtarma çalışmalarına katılan birkaç dalgıç da yaşamını yitirdi. Feribotun kaptanı dahil dört kişiye, kaza sırasında yolculardan kabinlerinden ayrılmamalarını isteyip gemiyi kendileri terk ettikleri gerekçesiyle cinayet suçlaması yöneltildi. Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, feribot kazası nedeniyle 27 Nisan'da istifasını sundu.



17 Nisan



 - AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile ABD, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları, Cenevre'de Ukrayna krizini görüştü. Taraflar, ülkedeki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı.



- Nobel edebiyat ödülü sahibi, "büyülü gerçekçilik" akımının en önemli isimlerinden yazar Gabriel Garcia Marquez, Meksiko'daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti. 



18 Nisan



- Cezayir'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika kazandı.



19 Nisan



- Yemen'in güneyindeki el-Bayda kentinde ABD'ye ait insansız hava aracının El-Kaide üyeleri olduğu tahmin edilen kişileri taşıyan araca düzenlediği saldırıda 13 kişi öldü.



20 Nisan



- Balkanlar'da etkili olan aşırı yağışlar Sırbistan ve Kosova'da nehirlerin taşmasına neden oldu, bazı yerleşim yerlerini su bastı. Sel nedeniyle bu bölgelerde olağanüstü durum ilan edildi.



- Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir gün içinde 12 kişinin ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığının türevi olan "corona virüsü"ne yakalandığı bildirildi.



22 Nisan



- Çin'in en şişman adamı olarak bilinen 300 kilogram ağırlığındaki Sun Liang, kalp ve karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.



23 Nisan



- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeniler için yayımladığı, “Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini içeren mesajı pek çok ülkenin basınında geniş yer buldu. Türkiye Ermenileri Patriği, mesajla ilgili, "iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. ABD, Erdoğan’ın mesajını "tarihi" olarak niteleyerek, memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu da mesajdan memnuniyet duyduğunu açıkladı.



- Hamas ile el-Fetih arasında milli mutabakata varıldı. Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, "Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz" diyerek, Filistinli gruplar arasında devam eden anlaşmazlığın sona erdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Mahmud Abbas, barışı değil Hamas'ı tercih etti" değerlendirmesinde bulundu.



- Lübnan meclisinde yapılan cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasında, üç adaydan hiçbiri oyların üçte ikisini alamadığı için yeni cumhurbaşkanı seçilemedi.



25 Nisan



- Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrol altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, kente doğru giden yedi uluslararası askeri gözlemciyi alıkoyduklarını açıkladı.



- Ramallah’ta İsrail'in ayrım duvarı ve yasa dışı yerleşim birimi inşasını protesto eden Filistinlileri görüntülemeye çalışan AA kameramanı Muaz Hamid, bacağına isabet eden plastik mermiyle yaralandı.



26 Nisan



- ABD Başkanı Barack Obama, Asya-Pasifik gezisi çerçevesinde Malezya’yı ziyaret etti. Obama, 48 yıl sonra ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu.



27 Nisan



- Afganistan'ın Faryab, Badgis, Sar-i Pul ve Cevizcan vilayetlerinde üç gün süren şiddetli yağışın yol açtığı sel felaketinde 127 kişi öldü.



- Katar Yardım Derneği, 24 saat içinde bağış olarak toplanan 29 ton kıyafetle Guinness Rekorlar Kitabı'na ismini yazdırdı.



29 Nisan



- Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk'ta valilik binası Rusya yanlısı ayrılıkçılarca işgal edildi.



- Merkezi Tunus'ta olan AA Fransızca yayınının resmi açılışı yapıldı.



30 Nisan



- BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm çabalarına verdiği zararı İsrail'in görmesi gerektiğini söyledi.



1 Mayıs



- Kıbrıs'ta 56 yıl aradan sonra Türkler ve Rumlar İşçi Bayramı'nı birlikte kutladı.



- Mısır'da 12 cezaevinde darbe karşıtı 20 bin tutuklu, hapishanelerdeki kötü muameleyi protesto etmek için açlık grevine başladı.



- İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein partisi lideri Gerry Adams, 1972 yılında IRA tarafından vurulan Jean McConville'in cinayetiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Adams, dört gün süren sorgusunun ardından serbest bırakıldı.



2 Mayıs



- Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetine bağlı Ab Barik köyünde meydana gelen toprak kayması sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Aşırı yağışlar sonucunda meydana gelen heyelanda 300 ev toprak altında kaldı.



- Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Rusya'ya alınmadı. Moskova üzerinden Kırım'a gitmeyi planlayan Kırımoğlu, Moskova Havalanı'nda sınır muhafaza görevlileri tarafından pasaport işlemlerinin yapılmadığı gerekçesiyle engellendi. Kiev'den karayoluyla Kırım'a gelen Kırımoğlu, burada da Rus askerlerinin engellemesiyle karşılaştı. Kırımoğlu ve kendisini karşılamaya gelen binlerce Tatar Türkü yarımada ile Ukrayna arasında mahsur kaldı.



- Almanya'nın Bernburg kentinde geçen yıl bir Türkü darbederek ağır yaralayan aşırı sağcı dokuz kişiden dördü mahkeme tarafından beş ile sekiz yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı. Beş sanık ise beraat etti.



- Yunanistan'ın başkenti Atina'da mühimmat bulunan bir hücre evinde yakalanan terör örgütü DHKP-C'nin kilit isimlerinden İsmail Akkol'un Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedildi.



- Suriye İnsan Hakları Örgütü, Esed güçlerinin nisan ayı boyunca çeşitli kentlerde muhaliflerin denetiminde olan bölgelere düzenlediği hava destekli saldırılar ve yaptığı işkenceler sonucunda 363'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 3 bin 397 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.



- Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkedeki 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu askerliğe alınmasını öngören kararnameyi imzaladı.



3 Mayıs



- Suriye İnsan Hakları Örgütü, ülkede iç savaşın başlamasından bu yana 12'si yabancı 328 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.



- Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk'ta 25 Nisan'da Rusya yanlısı silahlı gruplarca alıkonulan yedi uluslararası askeri gözlemci serbest bırakıldı.



4 Mayıs



- Yemen'de ordunun Ebyen ve Şebve kentlerinde El-Kaide'ye yönelik operasyonlarında 100 militan öldürüldü, 200 kişi yaralandı. Çatışmalarda 20 asker hayatını kaybetti.



- Filistin Esirler Bakanlığı İstatistik Daire Müdürlüğü, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklu ve hükümlülerin sayısının 207'si çocuk, 5 bin 100'e ulaştığını açıkladı.



- Libya'da iş adamı Ahmed Maatik, Milli Genel Kongre'de yapılan oylamada 152 milletvekilinden 121'nin oyunu alarak ülkenin yeni başbakanı oldu.



5 Mayıs



- ABD, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun ülkedeki resmi olmayan irtibat bürosunun statüsünün değiştirilerek resmi diplomatik misyon açmasını onayladı.



- Panama'da yapılan devlet başkanlığı seçimini oyların yüzde 39'unu alan Devlet Başkanı Yardımcısı Juan Carlos Varela kazandı.



6 Mayıs



- AB Konseyi, büyük çoğunluğu Karayipler ve Pasifik bölgelerindeki ada ülkelerinden oluşan 19 ülkenin vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz girme hakkı tanıyan kararı onayladı.



- Fransa parlamentosu, genetiği değiştirilmiş mısır üretimini yasaklayan yasa teklifini kabul etti.



7 Mayıs



- Tayland Anayasa Mahkemesi, yetkilerini kötüye kullanmaktan suçlu bulduğu Başbakan Yinglak Şinavatra'nın görevinden alınmasına karar verdi.



- Suriye'de Esed rejimiyle muhalifler arasında varılan anlaşma çerçevesinde, yaklaşık iki yıl kuşatma altında kalan 2 bin 400 muhalif ve sivil Humus kentinden tahliye edilmeye başladı.



- Güney Afrika'da yapılan genel seçimlerde, iktidardaki Afrika Ulusal Partisi oyların yüzde 62'sini alarak yeniden iktidar oldu.



8 Mayıs



- ABD yönetimi, Rusya’ya sağladığı ticaret ayrıcalıklarını kaldırdı.



- Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkesinde son 50 yılda işkenceye maruz kalan herkesten devlet adına özür diledi.



10 Mayıs



- BM Güvenlik Konseyi, Orta Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı François Bozize'nin yanı sıra Müslümanların oluşturduğu Seleka örgütü lideri Nureddin Adam ve Hristiyanlar tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütü lideri Levy Yaketa hakkında ülkedeki güvenlik, barış ve istikrarı bozdukları gerekçesiyle seyahat yasağı ve varlıklarını dondurma kararı aldı.



- Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 59. Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Rise Like A Phoenix" adlı şarkıyla Avusturyalı şarkıcı Conchita Wurst kazandı.



11 Mayıs



- Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandumda her iki bölgede de yüzde 90'ın üzerinde "evet" oyu çıktığı iddia edildi.



- KKTC ve Güney Kıbrıs'ta yaşayan Ermeniler, 50 yıl  sonra ilk kez KKTC Ermeni Kilisesi'nde ayin düzenledi.



12 Mayıs



- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs Rum yönetiminin 22 Kasım 1994'teki başvurusu üzerine açılan davada, Türkiye'yi 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı 90 milyon avroluk tazminata mahkum etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kararın, devletlerarası hukuk bağlamında bağlayıcı olmadığını ve tazminatı ödemeyi kabul etmediklerini açıkladı.



- Gazze Belediyesi, İsrail'in 2006'dan beri Gazze'ye uyguladığı abluka yüzünden gerekli inşaat malzemelerini Gazze'ye sokamadıkları gerekçesiyle 4,5 milyon dolar değerindeki 14 projeyi durdurmak zorunda kaldığını açıkladı.



- Hindistan'da 7 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'ta sona eren 9 aşamalı genel seçimleri Narendra Modi'nin liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi kazandı.



- Anadolu Ajansı'nın yurt dışı operasyonlarını güçlendirme çalışmaları kapsamında Doğu Afrika'daki bölge merkezi olarak kurulan Etiyopya ofisi törenle açıldı.



13 Mayıs



- Tunus'un devrik cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali, "göstericileri öldürmek" suçlamasıyla  yargılandığı davada, Safakis Askeri Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.



- Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye rejiminin ekim ayından bu yana kendi halkına karşı en az 14 kimyasal saldırı düzenlediğine dair kanıt olduğunu açıkladı.



- Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk ve Lugansk'ta "Yeni Rusya" adı altında birleşme kararı aldı.



- Tel Aviv Merkez Mahkemesi, eski İsrail Başbakanı Ehud  Olmert'i, Kudüs Belediye Başkanı olduğu döneminde Holyland Park projesinde rüşvet almaktan suçlu bularak 6 yıl hapsin yanı sıra 1 milyon şekel (yaklaşık 290 bin dolar) para cezasına mahkum etti.



- Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç görevi devralmasının ardından ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek'e yaptı.



- Fransa'da göçmen kökenli Andorra Büyükelçisi Zair Kedadouche Dışişleri Bakanlığı'nı 'ırkçılıkla' suçlayarak istifa etti. Kedadouche,  ''ayırımcılığa hedef olduğunu'' iddia ederek bakanlık aleyhine dava açtı.



- ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) liderliğinde yapılan araştırma, Batı Antarktika'da eriyen buzulların geri döndürülemez biçimde çekildiğini ve erimeyi hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini ortaya koydu.



14 Mayıs



- Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasına tepki gösteren gruplar, Vietnam'ın güneyinde yabancılara ait 15 fabrikayı ateşe verdi. 20 bin kadar işçinin protesto gösterilerinin ardından bazı öfkeli gruplar, Çin'e ait olduğunu zannettikleri fabrikalara saldırdı ancak fabrikaların bazılarının Tayvan ve Güney Kore'ye ait olduğu ortaya çıktı.



- Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle Türkiye'nin yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi.



15 Mayıs



- Balkanlar'da üç gün süren yağışlar nedeniyle meydana gelen sel nedeniyle Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Selde çok sayıda ev ve tarım arazisi sular altında kaldı. Bosna Hersek'in kuzeyinde bulunan Doboy kenti yakınlarında Bosna Savaşı'ndan kalma bir toplu mezar ortaya çıktı.



- Bangladeş'teki Meghna nehrinde fırtına sebebiyle bir feribotun alabora olması sonucunda 26 kişi öldü.



16 Mayıs



- Birleşmiş Milletler, Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine 58 bin kişinin bir aylık yiyecek ihtiyacını karşılayacak şekilde toplam 796 ton insani yardım konvoyu gönderdiğini açıkladı.



17 Mayıs



- Laos'ta bir askeri uçağın düşmesi sonucunda, uçakta bulunan Laos Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Douangçay Phiçit ile eşi ve başkent Vientiane Valisi Sukhan Mahalad hayatını kaybetti.



- Arjantin'in Patagonya bölgesindeki kazı çalışmalarında 77 ton ağırlığında, şu ana kadarki en büyük dinazor fosili bulundu.



18 Mayıs



- Libya'nın başkenti Trablus'ta El-Ka'ka ve Es-Savaık isimli silahlı gruplara bağlı milisler tarafından geçici meclis Milli Genel Kongre binasına saldırı düzenlendi. Milisler bazı milletvekillerini kaçırdı.



- İsviçre halkı, asgari ücretin 4 bin İsviçre frankı olmasını referandumda reddetti.



19 Mayıs



- Irak'ta 30 Nisan’da yapılan milletvekili genel seçimlerinin sonuçları açıklandı. Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti, seçim birincisi olarak 328 sandalyeli mecliste 93 sandalye kazandı.



- Mali'de muhalif grupların kontrolündeki Kidal kentinde askerler ile Tuareg isyancılarının oluşturduğu Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi arasında çıkan çatışmalarda sekizi asker 36 kişi öldü, 87 kişi yaralandı.



20 Mayıs



- Mali'de, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi, ülkenin kuzeyindeki Kidal kentinde rehin aldıkları 30 rehineyi serbest bıraktı.



- Uluslararası Çalışma Örgütü, dünyada 21 milyon insanın zorla çalıştırıldığını ve bu yolla 150 milyar dolar kar elde edildiğini açıkladı.



- Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, dünya genelinde 2008-2012 yılları arasında 36 ton sentetik uyuşturucu ele geçirildiğini açıkladı.



- İsviçre'de mahkeme, "gübre kralı" olarak bilinen Rus milyarder Dmitry Rybolovlev'nin boşandığı eşine mal varlığının yarısı olan yaklaşık 4,5 milyar dolar ödemesine hükmetti. Dava, bu zamana kadarki en pahalı boşanma davası olarak tarihe geçti.



21 Mayıs



- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs'ı ziyaret etti. Biden, 52 yılın ardından adayı ziyaret eden ABD'li ilk üst düzey yetkili oldu.



- Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, kamuoyunda "Başkanlık sarayları" ismiyle bilinen davada üç yıl, oğulları Ala ve Cemal ise dörder yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı.



- Çin ve Rusya arasında 30 yıllık doğalgaz anlaşması imzalandı.



22 Mayıs



- Tayland'da aylardır devam eden siyasi kargaşanın ardından ordu yönetime el koydu.



- Rusya ve Çin, Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesine yönelik Fransa tarafından hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.



- Anadolu Ajansı, Suriye rejiminin tutuklu muhaliflere sistematik işkence uyguladığını ortaya koyan yeni fotoğraflara ulaştı. Yeni görüntüler, tutuklulara uygulanan işkencenin korkunç boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. AA, BM yetkililerinin talebi üzerine fotoğrafları BM Genel Merkezi'ndeki İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevlilerine iletti. Yetkililer, fotoğrafların Cenevre'de bulunan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne gönderileceğini ve gerekli incelemenin yapılacağını bildirdi.



- Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyelerini belirleyecek seçimler başladı.



- BM Güvenlik Konseyi, Nijerya hükümetinin talebi doğrultusunda Boko Haram örgütünü, El Kaide'ye yönelik ambargo listesine ekledi.



- Dünyanın en büyük internet üzerinden alışveriş firmalarından Ebay, siber saldırıya uğradığını bildirerek 145 milyon müşterilerinden şifrelerini değiştirmelerini istedi.



23 Mayıs



- Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kongolu milis lideri Germain Katanga'yı savaş suçları kapsamına giren katliam, cinsel şiddet, tecavüz ve küçük çocuklara zorla askerlik yaptırma gibi çeşitli suçlardan 12 yıl hapis cezasına mahkum etti.



24 Mayıs



- Yemen'in kuzeyindeki Amran kentinde ordu birlikleriyle çatışan Husiler arasında olaylara son verilmesi için ateşkes imzalandığı bildirildi.



- İran'ın en büyük banka dolandırıcılığı davası sanıklarından Mihaferid Emir Hüsrevi idam edildi. Hüsrevi, yaklaşık 1 milyar dolarlık dolandırıcılığın ortaya çıkmasının ardından Eylül 2011'de tutuklanmıştı.



- Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı "Kış Uykusu" filmi, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazandı. "Kış Uykusu", Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu tarafından da ''en başarılı film'' seçildi.



25 Mayıs



- Ukrayna'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini oyların yaklaşık yüzde 55'ini alan milyarder işadamı Petro Poroşenko kazandı.



- Avrupa Parlamentosu seçimleri sona erdi. Katılımın yüzde 43'te kaldığı seçimlere AB karşıtı ve aşırı sağcı partilerin yükselişi damga vurdu.



- Filistin'i ziyaret eden Katolik aleminin manevi lideri Papa Franciscus, Beytullahim'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya geldi, Hz. İsa'nın içinde doğduğuna inanılan Nativity (Yeniden Doğuş) Kilisesi'ni ve Filistinlilerin yaşadığı ed-Diheyşe Mülteci Kampı'nı ziyaret etti. İsrail'e geçen Papa Franciscus, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.



- Litvanya'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Dalia Grybauskaite oyların yüzde 58'ini alarak yeniden devlet başkanı seçildi.



26 Mayıs



- Mavi Marmara gemisine saldırı davasında, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu dört sanık hakkında yakalama kararı verildi.



- AGİT, Ukrayna'nın doğusunda görev yapan Türk, İsviçreli, Estonyalı ve Danimarkalı dört gözlemcisinden haber alınamadığını duyurdu.



- Ürdün, Suriye'nin Amman Büyükelçisinin ülkeyi terk etmesini istedi.



27 Mayıs



- Suriye'de klor gazı kullanıldığı yönündeki iddiaları araştırıran Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Birleşmiş Milletler’e ait heyete pusu kuruldu. Gözaltına alınan heyet üyelerinin Suriye'deki en büyük muhalif grubun müdahalesiyle serbest bırakıldığı bildirildi.



28 Mayıs



- Pakistan Taliban hareketinin önemli kısmını oluşturan Mehsud kabilesi grubu, Taliban'dan bağımsızlığını ilan etti.



- Suudi Arabistan'da ilk olarak nisan ayında görülen ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromunun (SARS) farklı bir türü olan corona virüsü MERS-CoV hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısı 186'ya yükseldi.



29 Mayıs



- Mısır'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 97'sini alan eski Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi kazandı.



- Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde iki küçük kız kardeş, toplu tecavüze uğradıktan sonra öldürülerek bir ağaca asıldı. Olay büyük tepki çekti.



- AB, 2011'de Suriye rejimine yönelik devreye soktuğu ve geniş yelpazeye yayılan yaptırımları 1 Haziran 2015'e kadar uzatma kararı aldı.



30 Mayıs



- Mısır'da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde çıkarılan af kararlarını iptal etti.



- Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Yemen'de insani bir krizin yaşandığını ve 10 milyondan fazla kişinin aç veya açlık sınırında olduğunu açıkladı.



- AGİT, Ukrayna'nın doğsundaki Luhansk bölgesinde görev yapan dört gözlemcinin daha kaybolduğunu bildirdi.



31 Mayıs



- Cezayir'de ilk kez corona virüsü vakasına rastlandı. Sağlık Bakanlığı, ülkede iki kişide ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromunun (SARS) farklı bir türü olan hastalığın tespit edildiğini açıkladı.



- Endonezya'nın güneyindeki Sangeang Api yanardağı faaliyete geçerek kül püskürtmeye başladı.



1 Haziran



- Afganistan’da Taliban’ın elinde beş yıldır tutsak bulunan ABD askeri çavuş Bowe Bergdahl, Guantanamo'da tutuklu bulunan örgüt üyesi beş kişinin salıverilmesi karşılığında serbest bırakıldı. ABD'nin Guantanamo’dan saldığı beş Taliban üyesi Katar'a ulaştı.



2 Haziran



- Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Nangerhar vilayetinde düzenlenen intihar saldırısında üç Türk mühendis hayatını kaybetti.



- İspanya Kralı Juan Carlos, tahtı oğlu Felipe'ye devredeceğini açıkladı. Açıklama üzerine İspanya’nın büyük kentlerinde sokaklara dökülen cumhuriyet yanlıları gösteriler yaparak yönetim şeklinin referanduma götürülmesini istedi.



- Filistin’de Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde uzlaşı hükümeti kuruldu. İsrail hükümeti, uzlaşı hükümeti ile barış müzakereleri için masaya oturmama kararı aldı.



3 Haziran



- Suriye'de rejimin kontrolü altındaki bölgelerde aralarında Beşşar Esed'in de bulunduğu üç adayın yarıştığı devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Seçimi Beşşar Esed’in kazandığı açıklandı.



- Bakanlar Kurulu, El Kaide terör örgütü ile bağlantılı kuruluşlar listesine Suriye'de faaliyet gösteren Nusra Cephesi'ni ekledi.



- Bilim adamları, Dünya'dan 17 kat daha büyük kütleye sahip bir gezegen keşfetti. Dünya'dan 560 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde yer alan gezegene Kepler-10c adı verildi.



5 Haziran



- Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen G7 Zirvesi'ne Ukrayna krizi ve Rusya ile ilişkiler damgasını vurdu. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tekrar uluslararası kulvara dönme şansı bulunduğunu, bu şansı kullanmaması halinde ise G7 liderlerinin yeni yaptırımları devreye sokma konusunda hazır olduğunu belirtti.



8 Haziran



- Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortadoğu'da barış için birlikte dua etti.



- Pakistan'ın Karaçi kentindeki Cinnah Uluslararası Havalimanı'nda silahlı saldırı düzenlendi. Pakistan Taliban örgütünün saldırısında 10’u militan 39 kişi öldü.



10 Haziran



- Bakanlar Kurulu, El Kaide terör örgütü ile bağlantılı kuruluşlar listesine Nijerya'da faaliyet gösteren Boko Haram'ı ekledi.



11 Haziran



- IŞİD militanları, Musul’un kontrolünü ele geçirdikten bir gün sonra kent merkezindeki Türkiye Başkonsolosluğu'na baskın düzenleyerek, personeli yerleşkeden çıkardı ve şehrin başka bir bölgesine nakletti. Olay sırasında yerleşkede başkonsolos dahil 49 personel ve bazı aile fertlerinin bulunduğu açıklandı. Dışişleri Bakanlığı, Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 Türk vatandaşının IŞİD tarafından rehin alındığını bildirdi.



- Türkiye, Musul'daki gelişmeler nedeniyle NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdı.



- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 69. dönem başkanlığına Uganda Dışişleri Bakanı Sam Kutesa seçildi.



12 Haziran



- NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen, Musul'daki Türk Başkonsolosluğu baskını ile ilgili, "Koşulsuz bir şekilde ve hemen rehineler serbest bırakılmalı" çağrısında bulundu.



- AB, tartışma yaratan genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren ürünlerin üretilmesi konusunda tercihi üye ülkelere bıraktı.



- Batı Şeria'da yaşayan üç Yahudi yerleşimci genç kayboldu. İsrail, olayın sorumlusu olarak Filistin yönetimini gösterdi, bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler verdi. Operasyonlarda Filistinli eski bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 600 kişi göz altına alındı.



13 Haziran



- ABD Başkanı Obama, IŞİD terör örgütünün Irak'ta bazı kentleri ele geçirmesinin ardından ülkesinin bölgede askeri eylemde bulunmayacağını söyledi.



14 Haziran



- Ukrayna’da malzeme ve personel taşıyan nakliye uçağı, Lugansk havaalanına yaklaştığı sırada ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu düşürüldü. Uçaktaki 49 asker yaşamını yitirdi.



- Afganistan'da ilk turu 5 Nisan’da yapılan ve sonuç alınamayan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu düzenlendi.



15 Haziran



- Kolombiya’da devlet başkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos kazandı.



- Kenya'nın doğusunda Eş-Şebab militanlarının bir karakol ile üç otele düzenlediği saldırılarda 53 kişi öldü.



- Sri Lanka’nın güneyinde patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinde 8 kişi öldü, 100’e yakın kişi yaralandı.



16 Haziran



- NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na düzenlenen baskınla ilgili gelişmeler çerçevesinde Ankara’yı ziyaret etti.



- IŞİD terör örgütünün bazı kentleri ele geçirmesinin ve ülkede çatışmaların yaşanmasıyla ilişkili gelişmeler çerçevesinde BM, Bağdat'ta görevli personelini tahliye etmeye başladı. ABD ise Bağdat Büyükelçiliği’nin güvenlik personelinin sayısını artırma kararı aldı.



- İngiltere, IŞİD ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) dahil olmak üzere beş grubu Suriye'deki faaliyetlerinden ötürü terör örgütleri listesine aldı.



- Fransa'da kayak yaparken düşen ve ağır yaralanan Formula 1'in efsanevi pilotu Michael Schumacher taburcu edildi.



17 Haziran



- Türkiye'nin Basra Başkonsolosluğu Irak'taki gelişmeler çerçevesinde tahliye edildi.



- ABD, Bingazi’deki ABD Konsolosluğu’na Eylül 2012’de düzenlenen roketatarlı saldırının elebaşlarından Ahmed Ebu Hatale’yi Bingazi’de gizli bir operasyonla yakaladı.



18 Haziran



- Irak'ın Musul kentinde başlayıp ülkenin geneline yayılan çatışmadan kaçan 15'i Türk, 60 yabancı işçi, Tikrit-Kerkük yolunda IŞİD tarafından rehin alındı.



- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde 9 ay süren çalışmalardan sonra yeni hükümet kuruldu.



- İlk kez Gine’de ortaya çıktıktan sonra Batı Afrika ülkelerinde hızla yayılan Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 330’u aştığı bildirildi.



19 Haziran



- Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 14 darbe karşıtı hakkında idam kararı verildi.



- ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a 300 kadar Amerikalı askeri danışman göndereceklerini ve Bağdat ile Kuzey Irak'ta ortak operasyon merkezleri oluşturacaklarını söyledi.



- Irak'ın Kerkük kentinin güneyinde alıkonulan, içlerinde dört Türk vatandaşının da bulunduğu 44 kişilik bir grubun, Türkmenler tarafından kurtarılarak daha güvenli bir bölgeye götürüldüğü açıklandı.



20 Haziran



- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 50 milyonu aşan mülteci sayısının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi.



- BM, Irak'taki kriz dolayısıyla yerinden olanların sayısının 1 milyonu bulduğunu ve Irak'taki insani krize müdahale stratejisinin gözden geçirildiğini bildirdi.



- Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda bir haftalık tek taraflı ateşkes ilan etti.



21 Haziran



- Mısır'da "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" suçlamasıyla yargılanan ve aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 183 kişi hakkında verilen idam cezaları onandı.



23 Haziran



- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye’nin yurt dışında imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının tamamının ülke dışına çıkarıldığını açıkladı.



- AB dışişleri bakanları, Tayland’daki ordu darbesine tepki olarak bu ülkeden ve bu ülkeye yönelik tüm resmi ziyaretleri “demokratik olarak seçilecek bir hükümet göreve gelene kadar” askıya aldı.



- Malezya'da Yüksek Mahkeme, ülkede ''Allah'' kelimesinin sadece Müslümanlar tarafından kullanılabileceğine karar verdi.



24 Haziran



- AB, 2009’da üyelik başvurusu yapan Arnavutluk’a adaylık statüsü verilmesini kararlaştırdı.



- BM, Irak'ta 20 günde binden fazla insanın öldürüldüğünü, bazı durumlarda savaş suçu işlendiğini bildirdi.



- Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Münir Kafili uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.



25 Haziran



- İç çatışmaların arttığı Irak'ı 10 günde 9 binden fazla Türk işçi terk etti.



- Şam'da yaklaşık 100 yıl önce İngiliz General Edmund Allenby tarafından alınan Osmanlı bayrağını bu süre boyunca saklayan İngiliz aile Türkiye'ye iade etti.



- İsrail kabinesi, Batı Şeria’da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin bulunması için Batı Şeria'da düzenlenen "geniş çaplı" askeri operasyonları sürdürme kararı aldı.



- Libya'da milletvekili seçimi için halk sandık başına gitti. Seçime katılımın yüzde 25 civarında olduğu, bazı oy merkezlerinin güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı açıklandı.



26 Haziran



- Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri" birleşerek "Halk Birliği Cumhuriyeti" adını aldı.



27 Haziran



- Ukrayna'nın doğusunda AGİT gözlem misyonu çerçevesinde görev yaparken ayrılıkçılar tarafından 26 Mayıs'ta kaçırılan Memet Kılıç ve üç gözlemci serbest bırakıldı.



- Libya'nın başkenti Trablus'ta iki Türk işçi kaçırıldı.



- AB liderleri, eski Lüksemburg Başbakanı ve eski Avro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker'in yeni AB Komisyonu Başkanı olarak atanmasını önerdi.



28 Haziran



- Ukrayna'nın doğusunda mayısta Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından kaçırılan Alman, Hollanda, Rusya ve İspanya uyruklu dört AGİT gözlemcisi serbest bırakıldı.



30 Haziran



- Terör örgütü IŞİD, Irak'ta hilafet devleti kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi de halife ilan ettiğini duyurdu.



- İsrail ordusu, 30 Haziran’da, kaybolan yerleşimcilerin cesetlerinin el Halil kenti yakınında bulunduğunu açıkladı.







Editör: İsveç Gündemi