Avrupa'da yaşayan Müslümanlar, ırkçı saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Önceki gün ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara yönelik seyahat yasağına tepki olarak 'kapımız açık' mesajı veren Kanada, cami saldırısıyla sarsıldı. Yaşanan süreç dünyada yeni bir İslamofobi akımını gündeme getirirken, gözler Avrupa'da camilere yönelik saldırılara çevrildi.

CAMİ KARŞITLIĞINDA ZİRVE!

Her fırsatta özgürlükten dem vuran Avrupa'nın Müslümanlara yönelik saldırılarda sicili oldukça kabarık. Son 1 yılda 137 caminin hedef alındığı Avrupa'da, 60 saldırıyla Fransa ilk sırada yer alıyor. Fransa'yı 54 saldırıyla Almanya, 21 saldırıyla ise İsveç ve 2 saldırıyla İsviçre takip ediyor. 2016 yılında ayda ortalama üç saldırının yaşandığı Fransa, Müslümanlar için adeta cehenneme döndü. Siyasetçilerin hiçbir tepkinin gösterilmediği saldırıların temelinde ise camilere yönelik saldırının 'ırkçılık' kapsamında cezalandırılmaması yatıyor.


Cami saldırılarında ikinci sırada Almanya yer alıyor. 2001-2011 yıllar arasında 22 caminin saldırıya uğradığı ülkede, 2012 ve 2013 yıllarıda sayı 36'ya yükseldi. Türk nüfusun yaşadığı bir ülke olması nedeniyle de dikkat çeken Almanya, 2015 yılının ilk 6 ayında camiler ve Müslümanlara ait diğer binalara yapılan 23 saldırıyla gündeme geldi. Almanya geçtiğimiz yıl 54 cami saldırısıyla gündeme geldi.

İSVEÇ'TE 21 SALDIRI


Avrupa'daki cami saldırılarının yaşandığı bir diğer ülke de İsveç. Geçtiğimiz yıl 21 saldırının yaşandığı ülkede, camilere havai fişek atılmasının yanı sıra ırkçı sloganlar da duvarlara yazılarak, Müslüman karşıtlığı körüklendi. İsveç'te ise camilere yönelik 2 saldırının gerçekleşti. 2016 yılında Zürih kentinde camiye düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi yaralanırken, Hollanda'da da geçtiğimiz yıl 16 ırkçı saldırı gerçekleşti. Ülkedeki ırkçılar, Almelo kentindeki ISN Yunus Emre Camii'ne kargo yoluyla yakılmış kuran sayfaları gönderdi.
Editör: İsveç Gündemi